Jak na čisté hračky nejen z plastu. Plyšáky dejte do mrazáku, na dřevo použijte octovou vodu

 Tipy a inspirace 
06. února 2022 10:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hračky jsou největším lapačem prachu Depositphotos
Velký úklid by měl zahrnovat nejenom mytí oken, koupelny a dalších částí vašeho domova. Zapomenout byste však neměli ani na hračky. Víte, jak na to a jak často je čistit?

Hračky mají v životě dítěte zásadní roli. Díky nim se učí spoustě věcí, rozvíjejí si fantazii, motoriku, logické myšlení a další dovednosti. Proto by v pokojíku žádného dítěte neměly chybět. Mají však jednu velkou nevýhodu. Jsou to doslova lapače prachu a jsou semeništěm spousty bakterií, virů a dalších mikroorganismů. Nepodceňujte proto jejich pravidelné čištění a dezinfekci!

Dvakrát do měsíce

Pokud máte doma malé dítě, které své oblíbené hračky tahá všude s sebou a neustále je strká do pusy, je potřeba hračky dezinfikovat častěji než ty, s nimiž si hraje jen občas a prakticky je má neustále doma. Zpravidla ale platí, že často používané hračky je potřeba čistit dvakrát až třikrát do měsíce, ty méně používané jednou za půl roku.

Co dát do myčky

Na údržbu jsou nejjednodušší celoplastové hračky, které nemají žádné kovové či elektronické díly. Ty totiž můžete dát s klidem i do myčky na nádobí, zapnout kratší program s nižší teplotou a máte prakticky po starosti. A pozor, některé druhy myček už dokonce nabízejí i program na mytí hraček. Kromě hraček lze také v myčce vyčistit celou řadu dalších věcí, například boty. Více se dočtete zde. Větší kusy, například autíčka, můžete vložit do vany či lavoru s teplou vodou a mycím prostředkem na nádobí. Skvělou alternativou jsou také parní čističe.

Kousátka vyvařit

Kousátka a jiné gumové hračky, které jsou určené pro vkládání do úst, je potřeba dávat do vařící vody. Ideálně každý týden. Každý den je však alespoň omyjte pod tekoucí vodou. Vlhčeným ubrouskům se pokud možno snažte vyvarovat. Přeci jen jsou napouštěné nejrůznějšími látkami, které mohou způsobit dítěti i alergii. 

Plyšáky do mrazáku

S plyšáky můžete udělat dvě věci. Buď je dát do pračky a zvolit program na jemné prádlo s teplotou maximálně do 40 stupňů Celsia. Důležité je nechat hračky dobře proschnout, jinak by hrozil vznik plísně. Druhou možností, která je také efektivní, je dát hračky do mrazáku. Nejlépe přes noc. Studený vzduch snadno pohltí nejrůznější mikroby. Textilní hračky velkých rozměrů, které nemohou přijít do kontaktu s vodou, například kvůli elektronické součástce, můžete otřít vlhkým hadříkem, případně je na několik hodin zasypat jedlou sodou. Ta je zbaví nečistot i případných pachů.

Dřevěné octovou vodou

Určitý druh péče potřebují také dřevěné přírodní hračky. Obvykle je stačí otřít vlhkým hadříkem, ale pokud jim chcete dopřát důkladnou očistu, opláchněte je v citronové nebo octové vodě. Nesmí však být lakované či barvené. Poté je otřete do sucha. 

Zdroj: goodhousekeeping.com, mollymaid.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47