Zimní péče o květiny: Pozor na průvan, špatnou zálivku a další chyby, které mohou vaše pokojovky zahubit

 Tipy a inspirace 
06. února 2022 07:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdy méně znamená více Depositphotos
Zimní období bývá pro pokojové rostliny doslova utrpením. Co vše jim škodí a jak se to projevuje?

Zatímco venkovním rostlinám zima a ani mráz obvykle neuškodí, jelikož jsou ve stavu "zimního spánku", s interiérovými rostlinami je to mnohem horší. I když i ony jsou v jakémsi útlumu, mohou jim určité výkyvy a neopatrná péče opravdu vážně uškodit a začnou chřadnout. Níže si dozvíte nejčastější projevy špatné péče i důvody.

Zálivka

Během zimy, kdy jsou rostliny v útlumu, nepotřebují takové množství vody, jako tomu bývá během léta. Proto je lepší, pokud vodu doléváte až podle potřeby. Před zaléváním zkontrolujte vždy vlhkost půdy. Zapíchněte do ní například špejli. A pokud se na ní projeví vlhkost až 3 cm, se zaléváním počkejte. V opačném případě hrozí, že květinu přelijete a té začnou žloutnout listy. Květiny mohou vadnout i kvůli příliš studené vodě. Proto je žádoucí nechat vodu vždy odstát, aby měla pokojovou teplotu. 

Suchý vzduch

Druhý, taktéž častý problém, může být také ve vlhkosti bytu. Během zimy, kdy se hodně topí, trpí většina domácností na suchý vzduch. A to nemají rostliny rády, zvláště ty, které potřebují ke svému růstu vlhké prostředí, například břečťany a kapradí. Proto jim spíše než zálivku dopřejte pravidelné rosení, především těm, které máte postavené v blízkosti radiátorů. Do jejich blízkosti můžete také umístit pokojovky, které naopak vysoké množství vody odpařují. Mezi ně patří především monstery, filodendrony, fíkusy nebo draceny. V blízkosti květin můžete postavit také zvlhčovač.

Raději nehnojit 

I když to myslíte dobře a pokojovkám se snažíte přilepšit dávkou hnojiva, raději to nedělejte. Nevhodný přípravek nebo špatná koncentrace mohou rostliny zahubit nebo popálit. To poznáte podle toho, že se na listech začnou objevovat různé deformace, skvrny nebo dokonce díry.

Málo světla

Velkým problémem zimních měsíců je málo světla. Sluneční svit ale rostliny potřebují kvůli  fotosyntéze a produkci chlorofylu. Díky nim mají krásně zelenou barvu. Pokud mají světla nedostatek, začnou blednout, flekatí a ztenčují se jim listy. Bohužel, ani umělé přisvícení tuto situaci nevyřeší. Najděte proto jiné vhodné místo, kde je dostatek denního světla, jinak se pokojovky neuzdraví.

Pozor na průvan

Listy nijak neseschly ani nezežloutly, a přesto masivně opadávají? Viníkem by mohl být průvan. Některé pokojovky jsou na něj hodně citlivé, takže stačí jen otevřít trochu okno a neštěstí je hotové. Obezřetní proto buďte u fíkusu nebo orchideje. I když tyto krásky nejsou jinak náročné na péči, i ony potřebují občasnou péči. Více se dočtete zde.

Zdroj: homesandgardens.com, plantophiles.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve