Interiérové trendy roku 2022. V hlavní roli cottagecore, zelená a organicky tvarovaná zrcadla

 Interier 
29. ledna 2022 17:43 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Přírodní prvky, více denního světla i snaha o udržitelný design Unsplash
V letošním roce bude hlavně kladen větší důraz na udržitelné materiály, odpovědnou výrobu a opětovné použití nábytku a bytových doplňků. Udržitelnost a používání organických materiálů se v posledních letech staly nejen nutností, ale jsou zároveň trendy. Se zvýšeným vnímáním veřejnosti vůči dopadu klimatických změn se myšlenka udržitelnosti začlenila také do interiérového průmyslu i do našich domovů. To se promítne do toho, jaký nakupujeme nábytek i do samotných nábytkových prvků.

Každý rok odborníci předpovídají největší interiérové novinky a trendy, které budou zdobit naše domovy v nadcházejícím roce a ani letos tomu není jinak. V roce 2022 se trendy interiérového designu zaměří na rekultivaci prostor, především pak ložnice a kuchyně.

Naše spojení s přírodou a světem kolem nás nebylo nikdy důležitější než teď. V posledním roce jsme byli často uvězněni ve svých bytech a domech a po dlouhé době jsme začali opět oceňovat sílu přírody, která nás povznáší a revitalizuje. Co se týče barev, otevíráme dveře a okna a zveme každý odstín přírody dovnitř.

Přivedení vnějšího prostředí dovnitř je trend, o kterém se hodně mluvilo, ale v letošním roce by se měl opravdu uskutečnit. Díky použití rostlin, dřeva a terakoty se do našich interiérů prolínají zelené a přírodní tóny. Trendy jsou sametové zelené pohovky, šalvějové nebo olivově malované stěny i jutové koberce.

Organické tvary

Interiéry, které jsou inspirovány přírodou, dokonale podtrhne další trend pro letošní rok, kterým jsou organické tvary. V současnosti je vidíme v podobě zakřivených linií a oblých tvarů. Tyto měkké tvary dodávají našim interiérům plynulost, pohyb, ale zároveň klid a rovnováhu. Trend organických tvarů v interiérech se vrací k designu oslavujícímu lásku k životu, který zahrnuje prvky, jež připomínají nebo naznačují formy živých organismů. Možností, jak organické tvary využít v interiérech, je pak celá řada.

Zrcadla nevšedních tvarů

Tento trend se promítá i do výroby zrcadel pro rok 2022. Díky své nevšednosti se stávají organické tvary zrcadel výrazným dekorativním prvkem interiéru, který zaujme v každé místnosti.

Barevné kuchyně

V posledním roce se velká část odstínů v interiéru zaměřovala především na používání uklidňujících, neutrálních látek a útulného měkkého nábytku, abychom se doma zakuklili. Ale jak se pomalu vynořujeme, s pocitem naděje a pozitivity do budoucna, světlé a optimistické barevné kombinace v celém domě budou přitažlivější. A barvy se přenášejí i do kuchyně, která se už nemusí omezovat na neutrální či osvědčené odstíny. Nebojte se do tohoto prostoru pustit radost a širší paletu barev s barevnými spotřebiči, malovanými stěnami i doplňky.

Ložnice místem odpočinku

Zaměřte se na náladové osvětlení, uklidňující, měkké barevné odstíny i textury na přehozech, závěsech, a především na ložním povlečení a dekorativních polštářích. Pokud je to možné, často otevírejte okna a pusťte do ložnice čerstvý vzduch, pořiďte si zatemňovací závěsy pro kvalitní a hluboký odpočinek. Noční stolky by pak měly diskrétně označovat vaši postel a měl by na nich být dostatek místa pro dobrou knihu a sklenici vody.

Trendy cottagecore

Trend cottagecore je ztělesněním dobrého, zdravého života a čerpá inspiraci z venkova s rozlehlými loukami a divokými květinami. Využívá vzhled a kouzlo idylické venkovské chalupy prostřednictvím známých květinových potisků a vzorů, povrchů natřených křídou, organických textur a dřeva, vytváří tak zdravou a všímavou venkovskou atmosféru. Vnáší do interiéru venkovní prostředí a pomáhá nám se spojit s přírodou.

Zenové interiéry

Prezentace udržitelného bydlení v interiérech slouží dvojímu účelu. Na jedné straně povyšuje důmyslný a ekologický design, což může povzbudit ostatní, aby hledali ekologické alternativy pro své vlastní domovy. Na druhou stranu je to odraz čisté a ničím nerušené mysli.

Zaměřeno na osvětlení

O tom, že světlo může být dekorativním prvkem, jsme se již mnohokrát přesvědčili. Funkční a módní svítidla umožňují nejen nasvítit prostory v našich domovech, ale zároveň mohou působit jako poutavé umělecké dílo. Trendy jsou tak výrazná svítidla, která odrážejí osobní styl. Vrací se také obliba starožitného stylu i křišťálových lustrů v moderních interiérech. A zpět se vrací i barevné žárovky, dobrou volbou mohou být RGB žárovky, u kterých lze vybírat barevnost světla podle nálady, například pohodlně v aplikaci telefonu.

Zdroj: decorilla.com, TZ Amirro.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47