Jak zamaskovat škrábance na podlaze voskem či fixem. Opravu zvládne každý

 Rekonstrukce 
22. ledna 2022 09:39 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Poškrábanou podlahu si často zvládnete opravit i svépomocí Depositphotos
Stačí chvilka nepozornosti a škrábanec na podlaze je na světě. Při dnešních cenách si ne každý může dovolit krytinu vyměnit nebo si na opravu pozvat drahou firmu. Naštěstí máme dobrou zprávu. Drobné škrábance zvládnete opravit i sami.

Na každý typ podlahy platí jiné metody oprav. V prvé řadě je tedy nutné si ujasnit, jaký typ krytiny se chystáte renovovat.

PVC nebo vinyl

Podlahy z PVC nebo vinylu mají mnoho příznivců, a to hlavně proto, že vám nezruinují rodinný rozpočet, obzvláště v případě PVC krytin. U vinylových podlah zase lidé oceňují jejich odolnost a univerzálnost. Pokud máte doma některý z těchto typů podlah, můžete škrábance opravit v zásadě třemi různými metodami.

Permanentní fix

Asi nejjednodušší je pustit se do opravy podlahy pomocí permanentního fixu. Vyberte si barvu podle dekoru vaší podlahy a pak jednoduše poškrábaná místa obarvěte. Potrvá vám to doslova pár minut a ani nemusíte být extra šikovný kutil.

Vosk nebo tmel

V případě, že jsou škrábance většího rozsahu nebo jsou rýhy dost hluboké na to, aby problém vyřešil pouhý fix, budete si muset opatřit speciální podlahářský vosk nebo tmel. Opět si musíte vybrat odstín, který bude nejlépe odpovídat dekoru vaší podlahy. Vosk či tmel zahřejte pájkou a rýhy hmotou vyplňte. Nadbytek potom seškrábněte plastovou špachtlí. Dobrým pomocníkem je také lešticí hranol. Tento postup lze praktikovat i u laminátových podlah.

Výměna poškozených částí

Pokud je poškození příliš rozsáhlé, zřejmě se nevyhnete výměně kus za kus. Právě proto je už při nákupu krytiny dobré vzít materiálu o něco více. Přesně v takových chvílích se vám to hodí. Poničenou část podlahy vyřízněte a nahraďte novým dílcem stejného rozměru.

Linoleum

Oprava poškrábaného linolea je o něco horší. Pokud máte kus lina v rezervě, lze se krytinu buď pokusit opravit, nebo vyměnit. Na rezervním kousku lina udělejte rýhu a pokuste se meateriál nahřát fénem nebo opatrně horkovzdušnou pistolí. Vlivem tepla se někdy linoleum vrátí do původní podoby. Pokud to nebude fungovat, nezbývá než vyměnit poničenou část za rezervní kus.

Dřevěná podlaha

Na mechanické poškození jsou dřevěné podlahy citlivější. Na druhou stranu se dají škrábance docela snadno opravit. Buď pomocí maskovací tužky na dřevo, nebo tmelem. V obou případech je opět nutné vybrat si odstín barvy podle dekoru vaší podlahy. Maskovací tužka je ideální na drobné škrábance, tmel pak na hlubší rýhy.

Zdroj: familyhandyman.com, vesna.cz, instructables.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod