Jednoduchou kontrolou v bytě můžete předejít nejčastějším velkým škodám v domácnosti

 Technika 
20. ledna 2022 10:24 / Petr Vlach
  2
📷
2 fotografie v galerii
Nebezpečí pro únik vody číhá pod umyvadlem nebo dřezem Pixabay
Ať bydlíte v bytě nebo v domě, číhá na vás lecjaké nebezpečí. Ukážeme, jak můžete jednoduše zabránit velkým škodám na vlastním i cizím majetku.

Nebezpečí hrozí pochopitelně z různých stran, ale zdaleka nejčastější problémy jsou u prasklé vody. Přitom v některých případech lze škodám snadno zabránit.

Kritické místo

Velmi citlivým místem, kde často dochází k poškození a následně k velkým škodám na majetku, je prasklá přívodní hadička k umyvadlu, toalatě či dřezu. Na tomto místě se používají kovem opletené plastové hadičky, které jsou pružné a tudíž tvarovatelné. Kovové opletení má zase odolávat tlaku vody. Bohužel se může velmi snadno stát, že se opletení hadičky poruší a následně dojde k jejímu prasknutí. K události typicky dochází v době, kdy spíte nebo nejste doma. Škody potom mohou šplhat do závratných výší. Bydlíte-li v činžovním domě, dojde i k poškození majetku ostatních nájemníků či majitelů, takže může jít o velmi nepříjemný zásah do rodinného rozpočtu.

Řešení

Nejjednodušším řešením je hadičky pravidelně kontrolovat. Poškození poznáte buď vizuálně – hadička bude zrezavělá, roztřepená nebo jinak poškozená, ale také pohmatem. To se hodí pro kontrolu na místech, kam okem dobře nedohlédnete. Jestliže je opletení narušené, trčí ulomené drátky do stran a při kontaktu s rukou nepříjemně bodají, je třeba zbystřit. Jakmile zjistíte, že nejsou hadičky zcela v pořádku, vyměňte je. Preventivně doporučujeme výměnu po maximálně pěti letech užívání.

Určitě je vhodné také zavírat hlavní uzávěr vody či jednotlivé ventily ve chvíli, kdy nejste doma. Elegantním řešením může být elektricky a na dálku ovládaný uzávěr hlavního přívodu, který zabrání úniku vody za vaší nepřítomnosti.

Příčiny poškození

Důvodem, proč dojde k prasknutí hadičky může být sice i únava materiálu, ale velmi často dochází k narušení vlivem koroze, kdy se na opletení dostává vlhkost, která má zdroj na povrchu umyvadla či dřezu. V důsledku netěsností v okolí vodovodní baterie pak dojde k zatečení a neštěstí je na světě. Dalším důvodem může být uvolněná vodovodní baterie. Jakmile nedrží zcela na umyvadle, vedou drobné pohyby hadiček k jejich namáhání a následně k prasknutí.

Zdroj: Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008