Jednoduchý trik, jak odvápnit rychlovarnou konvici či kávovar!

 Technika 
13. prosince 2016 07:15 / Marie Popelková
  15
📷
5 fotografií v galerii
Pravidelným odvápňováním konvice ušetříte peníze, ale zamezíte i bujení bakterií. Shutterstock
Řada lidí odvápňuje rychlovarné konvice či kávovary octem, podle odborníků to ale není zrovna ideální metoda. Existuje prý šetrnější způsob!

Pravidelným odvápňováním konvici prodloužíte její životnost a také uspoříte peníze! Trik, jak vodní kámen ze spirály varné konvice odstranit, je přitom velice jednoduchý.

K odvápnění varných konvic se sice prodávají speciální chemické látky určené k tomuto úkonu, bohatě však postačí obyčejná potravinářská kyselina citrónová. Stačí rozpustit jednu polévkovou lžíci bílého prášku v litru vody, roztok nalít do konvice a přivést takřka k varu. Poté je vhodné nechat směs v konvici několik minut působit. Po vylití konvici umyjte a ještě jednou zavařte čistou vodu, než budete opět domácího pomocníka využívat k uvaření vody na čaj nebo kávu.

Místo kyseliny citrónové někteří lidé používají k odvápnění neředěný ocet. Odborníci ale před touto metodou varují! Ocet je totiž velmi agresivní a v některých případech může způsobit poškození antikorozního povrchu topných spirál.

Proč odvápňovat?

  • Prvním důvodem je ochrana spotřebiče. Vodní kámen vytváří na povrchu topných těles izolační vrstvu, která neumožňuje řádný prostup tepla do okolní vody. Tím se prodlužuje doba nutná k ohřevu vody a současně dochází k přehřívání topného tělesa, které může vést v případě silné vrstvy vodního kamene až k jeho zničení, nebo vypnutí jeho tepelné ochrany.
  • Druhým důvodem je úspora elektrické energie. Protože vrstva vodního kamene prodlužuje dobu potřebnou k ohřevu, zvyšuje tím také spotřebu elektrické energie. Odvápněním tedy ušetříte i energii.
  • Třetím důvodem je ovlivnění chuti vysokým obsahem vápníku ve vodě a její znečištění olupujícími se částmi vodního kamene, které je dobře patrné především u varných konvic.
  • Čtvrtým důvodem je hygiena. Na mikroskopicky velmi členitém povrchu vodního kamene začínají brzy bujet kolonie bakterií, které sice var zničí, ale které produkují často zdraví škodlivé látky. To je také důvod, proč se doporučuje po delším nepoužívání těchto spotřebičů je nejprve nechat uvařit jednu dávku vody a tu vylít.

Kdy odvápňovat?

U varných konvic poznáte nános vápenatých usazenin snadno, pohledem dovnitř. Vrstvu vodního kamene vidíte a tak si ji můžete jednoduše ohlídat. Pokud necháte vrstvu vodního kamene přerůst, je varovným signálem prodloužení času ohřevu a posledním varováním pokud konvice začne vypínat dříve, než voda vře. To se projeví především u konvic se skrytým topným tělesem.

Kávovar ani espreso neposkytuje žádnou možnost jak nános vodního kamene vidět, proto je vhodné odvápňovat pravidelně. Jak často je odvápnění nutné, záleží na četnosti používání a tvrdosti vody. Optimální je odvápňovat asi jednou za měsíc při častém používání. Také u kávovaru a espresa by varováním mělo být prodloužení času potřebného k výrobě kávy. Hrubé zanedbání potom povede k závadě.

Jak odvápňovat?

Obecně přístroje odvápníte naplněním místa s topnou spirálou odvápňovacím roztokem, který zahřejete a necháte působit 30 až 60 minut.

Varnou konvici odvápníte tak, že do ní vlijete odvápňovací roztok, který zahřejete. Nezahříváte však k bodu varu, ale jen tak, aby voda byla horká. Roztok necháte působit 30 až 60 minut. Poté roztok vylijete a konvici vypláchnete. První vodu zahřátou na bod varu rovněž nevyužíváte.

Zásobník kávovaru naplníte odvápňovacím roztokem a zapnete kávovar. Necháte protéct zhruba polovinu roztoku do konvice a kávovar na 30 minut vypnete. Poté jej znovu zapojíte a necháte protéct zbytek roztoku. Do zásobníku naplníte čistou vodu a kávovar opět zapnete. Horkou vodu z konvice vylijete.

Jednoduchá espresa hnaná tlakem páry naplníte roztokem, nasadíte držák na kávu (bez kávy) a necháte přes něj protlačit asi polovinu roztoku. Espreso vypnete a necháte roztok 30 minut působit. Poté opět zapojíte a necháte projít zbytek roztoku. Dalším krokem je propláchnutí čistou vodou, ale předtím musíte tento typ espresa nechat vychladnout, abyste se neopařili zbytkem páry při otevření tlakového uzávěru nádobky na vodu.

Espresa s tlakovým čerpadlem lze odvápňovat jen pokud to je uvedeno v návodu na použití. Zejména dražší modely mohou být vybaveny dekalcifikátorem, který byste klasickým odvápněním zničili. Modely bez vestavěného dekalcifikátoru odvápňujete obdobným způsobem jako jednoduchá espresa.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda