Mrazák se vám postará o popcorn i fotky
Tipy a inspirace
10. prosince 2017 07:35
/
Marcela Plachá
📷
4 fotografie v galerii
Mrazák umí nečekaná praktická kouzla / Shutterstock
O mrazáku nikdy moc nepřemýšlíme, občas ho odmrazíme a ukládáme do něj potraviny, aby nám déle vydržely. Přitom umí triky, které nám usnadní spoustu činností. Zkuste ho využívat i jinak než pro uchovávání jídla.
Nepodceňujte funkci vašeho mrazáku, ať už vlastníte velký šuplíkový mrazák nebo máte menší mrazící část ve vaší ledničce, usnadněte si domácí práce díky několika jednoduchým fíglům.
- Slepily se vám k sobě fotografie? Stačí kapka vody a po zaschnutí to vypadá na nenávratné poškození. Při rozlepování se fotky skoro vždy potrhají. Proto je před oddělením dejte raději na 20 minut do mrazáku. Pak je od sebe opatrně rozdělte kulatým nožem. Pokud se vám nebude dařit, vraťte fotky ještě na chvíli do mrazáku.
Prodlužte svíčkám život
- Stříbrný svícen politý voskem se dá jednoduše očistit také pomocí mrazu. Vložte ho na chvíli do mrazáku a po vytažení můžete zmrzlý vosk krásně sloupat. Svícen se bude bez šmouh zase krásně lesknout.
- Malým kouzlem můžete prodloužit i hoření svíček. Spočívá ve vložení svíček před zapálením alespoň na dvě hodiny do mrazáku. Svíčky vám pak opravdu vydrží déle hořet.
- Zapáchající krabička od zapomenuté svačiny, to není nic příjemného. Jestli je zápach cítit i po umytí, vložte krabičku přes noc do mrazáku. Ráno po něm nebude ani památky. Odstranit zápach pomocí mrazu můžete prakticky ze spousty předmětů, a to včetně starých zatuchlých knih.
Popcorn patří do mrazáku
- Milujete popcorn? Pak asi víte, že vám při pražení zůstane na dně vždy pár nepuklých zrn. Jak na ně? Jednoduše mějte popcorn uložený před pražením v mrazáku. Pak vám při přípravě pukne opravdu každé zrnko.
- Na čištění spáleného hrnce je spousta metod. Každá je jinak účinná. Než se do některé z nich pustíte, tak vložte připálený hrnec do mrazáku. Pak už můžete drhnout sodou, octem nebo drátěnkou. Rozhodně vám to půjde díky zmražení snadněji než obvykle.
Mrazáková taktika
- Nejlepší bod mražení potravin je –18 stupňů Celsia, při této teplotě se vám zaručeně nic nezkazí. Plný mrazák nespouští tak často kompresor, a pokud vypadne elektřina, nízká teplota se při větším naplnění déle udrží.
- Když odmrazíte mrazák, potřete jeho stěny tenkou vrstvou vazelíny, námraza se vám tam příště nenalepí. O správném odmrazování si můžete přečíst zde.
Kam dál?