Díky jednoduché vychytávce bude vaše digestoř zářit čistotou

 Tipy a inspirace 
30. listopadu 2017 14:50 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Za mastný filtr z digestoře se už nebudete muset stydět Shutterstock
Filtr z digestoře obvykle patří mezi ty vůbec nejšpinavější věci v kuchyni. Kromě toho, že zaschlá mastnota vypadá velmi nevábně, starý olej také mnohdy smrdí. Existuje přitom jednoduchý návod, jak mít filtr opět jako nový.

Kdo digestoř používá prakticky denně, ví, jak rychle se filtr zašpiní od prskajícího oleje a všemožných výparů z jídel. Vrstva lepkavé špíny se utvoří raz dva, ale dostat ji pryč už taková legrace není. Tuk se táhne a vytváří fleky, které není vůbec snadné vyčistit. Natož pak perfektně. Pokud potřebujete pořídit novou digestoř, přečtěte si v našem článku, na co si dát při koupi pozor.

Pokud máte problém se špinavou digestoří, vyzkoušejte některý z těchto naprosto jednoduchých fíglů. Filtr bude dokonale čistý a rozhodně se u toho nenadřete jako u klasického čištění. A ještě ušetříte za drahé chemické čističe.

Kyselinová lázeň

S tímto čističem bude filtr z digestoře zářit novotou tak do 15 minut. Navíc k přípavě čistící lázně toho moc nepotřebujete, tak by byla škoda ji nevyzkoušet.

Vemte si velký hrnec a na jeden litr vody přidejte 4 polévkové lžíce soli a 3 čajové lžičky kyseliny citrónové.

Nejprve nechte mřížku pár minut vyvařit v roztoku a následně ji klasicky omyjte.

Zázračná soda

Sodu naše babičky využívaly snad na všechno a dá se pomocí ní skvěle vyčistit i hodně špinavá digestoř.

Ve velkém hrnci (tak velkém, abyste do něj pak mohli filtr namočit) si nechte ohřát, ale ne zcela svařit vodu. Do horké vody vysypte celý balíček jedlé sody. Vložte filtr z digestoře do hrnce tak, aby voda omyla alespoň polovinu filtru. Nechte ho ve vodě několik minut (podle potřeby) a když vidíte, že filtr je již čistý, otočte do hrnce druhou polovinu filtru a postup opakujte.

Soda udělá práci za vás a vy si ušetříte hodinové drhnutí s nevalným výsledkem.

Tip pro extrémní špínu

Pokud máte filtr tak hodně zamaštěný, že ani soda nebo lázeň se solí a kyselinou citrónovou nepomůže, existuje ještě jedno řešení.

Pokud je tuk ve filtru doslova zažraný, budete si muset vzít na pomoc amoniak. Do 3,5 litru horké vody přidejte 1/2 šálku amoniaku a vložte do vody filtr.

Amoniak silně zapáchá, takže okamžitě pootvírejte okna a než se filtr vyčistí, běžte raději do vedlější místnosti. I přes trochu nepohodlí výsledek rozhodně stojí za to.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47