Zatočte se skvrnami od lihových fixů

 Tipy a inspirace 
11. listopadu 2017 17:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud běžné čističe nezabírají, vyzkoušejte následující tipy Shutterstock
Skvrny od fixů dokáží potrápit nejednu hospodyňku. A odstranit je, zvlášť z oblečení nebo textilních potahů, už není vůbec snadné. Mnohdy je to prohraný boj. Máme pro vás pár rad, které určitě stojí za to vyzkoušet.

Děti, a nejenom ty, milují kreslení s fixami. Jenomže pokud dojde k nehodě a barva skončí na triku nebo jiné části oblečení či dokonce pohovce, tak z toho mnohým vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Pokud nejde o vodou ředitelné fixy nebo nemáte po ruce speciální odstraňovač na tyto skvrny, zkuste těchto pár tipů.

Na lihové fixy lihem

Zkuste skvrnu nejprve potřít lihem a následně dočistit saponátem, ovšem bez vody. Teprve pak oblečení vyperte. Zkusit můžete i obyčejný acetonový odlakovač. Navlhčete si utěrku a jemně s ní vyčistěte skvrnu.

Pasta a jedlá soda

Smíchejte zubní pastu a jedlou sodu v poměru 1:1. Vzniklou směs naneste přímo na skvrnu a nechte chvíli působit. Vlhkou utěrkou potom pastu vmasírujte do skvrny, která by se po chvíli měla začít uvolňovat.

Skvrnu vyzmizíkujte

Vyzkoušejte suchý zmizík. Ten vám pomůže dostat skvrny z mnoha povrchů. Jednoduše s ním zamažte původní skvrnu a otřete ji vlhkou utěrkou. V některých případech je možné dosáhnout odstranění skvrny i obyčejným zmizíkem na propisky.

Citronová šťáva

Šťáva z citronů případně limetek by vám mohla pomoci zbavit se skvrn z většiny druhů látek. Naneste na ni trochu čerstvě vymačkané šťávy a flek pak jemně otírejte utěrkou, dokud nezmizí. Na citlivější látky si šťávu nařeďte trochou vody. Citronovou šťávou můžete odstranit i další tipy skvrn, o kterých jsme psali zde.

Lak na vlasy

Na skvrnu nastříkejte trochu laku na vlasy a nechte jej působit zhruba tak patnáct minut. Potom znečištěnou látku jemně stírejte utěrkou nebo jemným kartáčkem. Postup můžete i opakovat. A údajně to funguje i na starší skvrny.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve