Při zazimování stavby je důležité dodržovat základní pravidla

 Tipy a inspirace 
16. října 2017 10:06 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Každou nedokončenou stavbu je nezbytné dobře zazimovat, protože mráz může jinak napáchat škody. Shutterstock
Škody, které způsobí na odkrytých stavebních konstrukcích zima, už mnohdy nemůžeme ani opravit. Nezbývá než bourat a poškozené konstrukce postavit znova. A to může představovat bolestivé vícenáklady, se kterými jsme ve svém rozpočtu nepočítali. 

Při zazimování stavby rodinného domu se musíme řídit některými základními poučkami. Stavba se musí zazimovat, než začnou noční teploty klesat pod bod mrazu. Nedůvěřujte bezhlavě stavební firmě, raději sami zkontrolujte zabezpečení objektu a pozemku před zimou.

Postup při zazimování

Prvním opatřením je izolace potrubí, vypnutí hlavního přívodu vody a vypuštění vody ze všech rozvodů - tedy nejen z vodovodního řadu, ale i z topení. Případně, pokud je to nutné, vedení temperujte. Proti mrazu je nutné zajistit i šachtu s vodoměrem, a to některým z tepelně-izolačních materiálů.

Poté přichází na řadu ochrana základních nosných konstrukcí. Optimální je stihnout před zimou dokončení krovu a položení střešní krytiny. V opačném případě je nutné objekt zastřešit alespoň provizorně, protože jinak jej zazimovat nelze. Horní část stavebních konstrukcí tak zakryjeme igelitovými plachtami či fóliemi a zatížíme je proti větru, v takovém případě je nutné zakrytí kontrolovat a odstraňovat z nich větší vrstvy sněhu. 

Pamatovat musíte i na deštivou zimu či jarní tání. Vodu ze střechy odveďte alespoň provizorními žlaby a svody. V případě, že jsou již osazeny okapy bez svodů, připojte na žlaby šikmé roury s vývody umístěnými dále od domu, aby stékající voda nepodmáčela nosné zdivo.

Výplně otvorů je praktické zakrýt především proto, aby dovnitř nepršelo nebo nenavál sníh, neboť se tak zvyšuje vlhkost vnitřních konstrukcí a podlah. Okna zakryjte igelitovou fólií, případně překryjte polystyrenem nebo konstrukčními deskami, vstup zajisťěte dřevěným záklopem.

Zpracujte materiály

Veškeré stavební materiály, které vyžadují uskladnění v suchu nebo mají omezenou lhůtu spotřeby, raději předem ukliďte nebo zpracujte. Materiály, které se rozhodnete nechat venku, nezapomeňte zakrýt a zajistit je před možnou krádeží.
Ideální ovšem je, když přes zimu v objektu nezůstanou žádné doposud nezabudované předměty a materiály. Před zimou není vhodné instalovat okna a rozvody sítí.

Ochrana před krádeží

Pokud je stavba již v pokročilejší fázi, zvažte instalaci elektronického zabezpečení objektu.
Všechny snadno odmontovatelné předměty, jako jsou radiátory, kotel či elektrické rozvaděče, před zimou raději uschovejte na bezpečném místě. Sice to vyžaduje určité úsilí, na jaře však nebudete muset řešit problém, že vám něco chybí.
Oslovte někoho ze sousedů, aby na stavbu čas od času dohlížel. Pravidelně byste se sem měli vydávat i vy, abyste zabránili dojmu opuštěnosti objektu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47