Olivový olej nikdy nenechávejte stát v blízkosti varné desky či konvice

 Tipy a inspirace 
27. února 2022 08:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Olivovému oleji se také říká tekuté zlato Depositphotos
Olivový olej patří mezi nejčastěji používané suroviny. A to nejenom v kuchyni, ale také v kosmetice. Víte však, jak jej správně skladovat a používat, abyste skutečně využili všech jeho benefitů, které nabízí?

Ne nadarmo se olivovému oleji řídká tekuté zlato. Obsahuje totiž spoustu prospěšných látek. Jednou z nich je kyselina olejová, která působí protizánětlivě, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkce srdce a podporuje krevní oběh. Bohatý je i na vitaminy, zejména pak na A, D, E a K, a antioxidanty. To jsou dost pádné důvody pro to, abyste jej začali používat. Důležité však je nejenom správný výběr, ale i skladování.

Panenský vs. rafinovaný

V obchodech se běžně můžete setkat se dvěma druhy olejů - panenským a rafinovaným. Nejkvalitnější olivový olej se označuje jako extra panenský. Ten se vyrábí z prvního lisování čerstvých oliv. Jeho chuť je nejvýraznější a z hlediska živin je také nejkvalitnější. Proto se hodí pro přípravu studené kuchyně, jako jsou zálivky, saláty a dipy. Pro teplou kuchyni není vhodný, protože se velmi často přepaluje a přichází o cenné živiny. Panenský olej se získává také za studena při dalším lisování. Má již méně výraznou chuť a o něco menší obsah živin. Tento druh oleje lze použít při mírnějších tepelných úpravách, například dušení či přípravách marinád nebo omáček. Pro teplou kuchyni se hodí rafinovaný olej. Ten se získává při zvýšené teplotě, ale i tak stále obsahuje dostatek prospěšných látek. 

Datum lisování

Při nákupu jakéhokoliv druhu olivového oleje sledujte několik věcí. Především se snažte vybrat co nejčerstvější olej, který má nejkratší dobu od stáčení. Snažte se tedy na etiketě najít datum lisování.  Nejenom že skvěle chutná, ale také máte zaručeno, že stále obsahuje dostatek živin, jelikož je zde menší pravděpodobnost, že se při nevhodném skladování znehodnotil.

Plastu se vyhýbejte

Snažte se vyhýbat oleji v plastových obalech nebo v láhvích z čirého skla. Nejlepší volbou jsou těsně uzavřené tmavé skleněné obaly. Protože jenom tak máte jistotu, že olej nebyl při přepravě nebo skladování poškozen slunečními paprsky. Slunce a teplo, to je něco, co skutečně oleje nemají rády.

Pryč od trouby a konvice

Aby vám olej poskytl všechny své kvality, je nutné jej nejenom správně používat, ale také skladovat.  Jinak se mění nejenom jeho vůně, ale také chuť a samozřejmě výživné vlastnosti. Jak už bylo výše zmíněno, jeho největším nepřítelem je slunce a teplo. Proto by láhev neměla nikdy stát v blízkosti zdroje tepla, jako je sporák, varná konvice či trouba. Vhodné místo je chladné a tmavé, jako potravinová skříň či komora. Teplota okolí by neměla přesáhnout 20 °C, na druhou stranu by také neměla být příliš nízká. Olej by tedy nikdy neměl být v lednici, kde by zhoustnul, zakalil se a především by se změnila jeho chuť. Při správném skladování by vám měl olej vydržet zhruba dva roky. Žluklý olej okamžitě vyhoďte. Jak to poznat se dočtete zde.

Zdroj: epicurious.com, californiaoliveranch.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47