Zatočte s vodním kamenem. Po domácku a bez chemie

 Tipy a inspirace 
06. července 2019 08:11 / Šárka Sokolská
  3
📷
6 fotografií v galerii
Vznik vodního kamene ovlivňuje tvrdost vody Shutterstock
Vodní kámen dost často trápí naše domácnosti, hlavně v kuchyni a koupelně. Je nevzhledný a vytváří usazeniny nejen na spotřebičích a nádobí, ale současně zanáší vodovodní potrubí. Řešení existuje hned několik.

Vznik vodního kamene ovlivňuje tvrdost vody. Z ní se postupně uvolňují různé minerály, hlavně soli, vápník a hořčík. Minerály se do vody dostávají ze spodních vrstev cestou na povrch. Nakonec se vodní kámen usazuje ve spotřebičích tak dlouho, až je doslova zničí. Kromě toho vodní kámen také dlouhodobě snižuje účinnost pracích a čisticích prostředků. A nakonec se to neblaze projeví i na vaší peněžence. Vzniku vodního kamene lze předejít změkčením vody, a to různými způsoby.

WC tabletou na protézy

Mísa se vlivem častého splachování zanáší vodním kamenem. Předejít tomu lze používáním čisticích prostředků, a to nejméně dvakrát týdně. Jednou týdně můžete preventivně např. použít i tabletu na zubní protézu, kterou necháte působit přes noc. Pokud dáváte přednost ekologii, pak do mísy nalijte dva šálky octa anebo citronové šťávy a nechejte působit přes noc. Silnějšího účinku docílíte, pokud přidáte několik lžiček jedlé sody. Ta navíc zbaví toaletu zápachu. Hodně zanesenou mísu vyčistíte roztokem kyseliny solné. Nechejte ji chvíli působit a vydrhněte.

Pračku a myčku octem

Pračky a myčky byste měli chránit před každým zapnutím použitím speciálních změkčovačů vody. Vodní kámen se totiž usazuje v potrubí, omezuje jeho průchodnost, čímž se snižuje výkon i životnost spotřebičů a zvyšuje se spotřeba elektrické energie. Jednou do měsíce byste měli oba spotřebiče důkladně vyčistit, opět buď použitím speciálních prostředků, nebo domácími pomocníky. Do hodně zanesené pračky nalijte litr octa a zapněte 90 °C. Bez chemie můžete vyčistit i svou myčku. Velmi dobrou volbou je pořízení změkčovače vody, který se namontuje na potrubí před myčkou nebo pračkou. Stojí pár set korun a vydrží vám půl roku.

Na nádobí sodu

Pokud vám na vašem nádobí stále ulpívá vodní kámen a usazeniny, které se vám nedaří  odstranit houbičkou a saponátem, sáhněte po obyčejné sodě. Tu nasypete do starého hrnce s vodou a zahřejete na 60 °C. Roztok necháte působit 20 minut a poté nádobí opláchnete čistou vodou.

Konvice a kávovar 

Usazeniny v rychlovarné konvici opět nejlépe odstraníte roztokem octa a vody v poměru 1 : 1, který necháte projít varem. Poté konvici několikrát vypláchnete čistou vodou, dokud nezmizí zápach. Kávovar spusťte bez kávy pouze s citronovou anebo octovou vodou a následně třikrát propláchněte studenou vodou. Další možností je pořídit si do domácnosti speciální pákovou baterii s filtrační funkcí. Ta dokáže okamžitě připravit ke konzumaci chlazenou vodu v perlivé, jemně perlivé nebo neperlivé variantě.

Na potrubí úpravnu

Pokud se chcete vyhnout permanentnímu čištěním spotřebičů, pak je nejlepší volbou pořídit fyzikální úpravnu vody. Funguje účinně na základě řízené destrukce krystalů minerálních solí na nanokrystaly bez použití chemie. Spolehlivě zabrání tvorbě a usazování nového vodního kamene, postupně vyčistí i zanesené potrubí. Následně jej udrží v čistotě i půl roku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve