Jak správně nastavit klimatizaci, aby vám neničila zdraví

 Interier 
23. června 2019 14:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Klimatizace je dobrý pomocník, pokud se správně používá Shuttesrtock
Venku ukazuje teploměr 30 °C a ve vaší kanceláři máte 17 °C. Také si tak naplno užíváte klimatizaci? Jenomže takto si skutečně zaděláváte na spoustu zdravotních problémů. Jak ji tedy nastavit, aby vám neničila zdraví?

Jedna část lidí si život bez klimatizace prakticky už neumí ani představit, ta druhá se raději potí, než aby si ji pustila s obavou o své zdraví. Právě tuto skupinku odpůrců ale můžete uklidnit. Klimatizace neškodí. Tedy v případě, že si ji umíte správně nastavit. A to také neumí každý. 

Pozor na rozdíl teplot

Je jedno, zda používáte klimatizaci v domě, práci či autě. Pokud máte teplotu nastavenou tak, že máte uvnitř doslova mrazák a pak vystoupíte do tropů, pak skutečně se svým zdravím hodně hazardujete. Pamatujte si, že nejdůležitějším bodem je správné nastavení teploty, na jakou budete místnost ochlazovat. Rozdíl mezi teplotou venku a uvnitř by neměl přesáhnout 5 až 7 °C. Jestli je venku 30 °C, pak by nejnižší teplota v místnosti měla být maximálně 25 °C.

Mimo proudění

Proud vzduchu, který si z klimatizace pouštíte, by nikdy neměl jít přímo na vás. Právě chladný vítr je typickou příčinou viróz. Pokud tedy uvažujete o tom, že si klimatizaci pořídíte domů, nechejte si poradit od zkušeného odborníka, který vám řekne, kam přístroj umístit tak, aby například při spánku nikoho neobtěžoval. A nebo můžete zpočátku vyzkoušet pár triků, jak místnost ochladit i bez klimatizace. O tomto tématu jsme psali zde.

Nezapomeňte větrat

Přívalu čerstvého vzduchu se nic nevyrovná. A to platí i v případě klimatizovaných místností. I když nejmodernější klimatizace fungují jako účinná čistička vzduchu, čerstvý vzduch do budovy nepřivádějí. Proto pokud používáte klimatizaci v prostorách, kde trávíte hodně času (například v zaměstnání), dejte si pozor, abyste místnost pravidelně větrali. A než půjdete domů, klimatizaci, pokud máte tu možnost, vypněte, abyste se mohli postupně adaptovat na teplotní změnu. Pro organismus není nic horšího, než prudká změna teplot.

Pozor na suchý vzduch

Velkým problém většiny klimatizací je suchý vzduch. Pokud tedy máte zvlhčovač nebo klimatizaci se zvlhčovačem, počítejte s tím, že byste měli přijímat více tekutin. Ideální jsou vlažné nápoje. Spousta lidí také trpí kvůli klimatizaci tzv. "suchým okem". Oči pálí, jsou červené, unavené a objevuje se pocit písku v očích. Proto dejte napít i svým očím. Rychlým a spolehlivým řešením jsou hydratační nebo gelové oční kapky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47