Prodlužte životnost kobercům. Poradíme vám, jak na to

 Interier 
02. listopadu 2019 17:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aby koberec dlouho vydržel, je potřeba jej nejenom čistit Depositphotos
Koberec je krásný doplněk každého interiéru. Jenomže udržet jej v čistotě bývá často nadlidský výkon. Zkuste jej impregnovat. Poradíme vám.

Děti, domácí mazlíčci, návštěvy, sklenice červeného vína nebo káva. Koberec i čalounění je prakticky denně vystaveno celé řadě rizikových situací. A dříve či později se stane, že se ušpiní. Abyste udrželi koberce i čalounění v co nejdéle v dobré kondici, je potřeba jim věnovat pravidelnou impregnaci a čištění. 

Obalte koberec ochranou

Pokud si koupíte kvalitní koberec, bývá obvkyle už z výroby opatřen impregnací, která mu prodlouží ochranu před znečištěním. Tato impregnace dokáže znesnadnit vsakování tekutin a ulpívání nečistot. Jde vlastně o takový speciální film, který zamezuje navázání nečistot na vlákna a umožňuje jejich snadné odstranění vysátím. Jenomže tato ochrana nevydrží věčně. K její ztrátě také přispívají nesprávné mokré čističe. Proto je nutné impregnaci pravidelně obnovovat. Ideální doba je zhruba po půl roce.  

Jak na to

Než se pustíte do impregnace koberce, je potřeba jej před tím důkladně vyčistit, nejlépe mokrou cestou. Připravte si mýdlový roztok a používejte spíše jen pěnu s malým množstvím vody. Nebo si vyrobte vlastní přípravek na čištění koberce, o němž jsme psali zde. Dávejte pozor, aby koberec nebyl příliš promočený. K čištění použijte nejlépe kuchyňskou houbičku, kterou jemně přejíždějte po vláknech koberce tak, aby se nepoškodil. Jakmile tekutina vyschne, koberec znovu vysajte. Teprve ve chvíli, kdy jsou zbavena vlákna nečistot i zbytků původní ochrany, můžete aplikovat ochranný prostředek.

Dobře vybírejte

V poslední době se hodně dostaly do popředí takzvané nano přípravky. Jsou sice dražší, ale účinné. Vybírejte opravdu kvalitní produkty. Cena opravdu kvalitní impregnace se pohybuje kolem šest set až devět set korun za půl litru. K nanášení přípravku používejte nejlépe rozprašovač, který vám koberec látkou dobře pokryje. Přípravek můžete jemně zapracovat kartáčem. Než začnete koberec opět používat, ujistěte se, že dokonale vyschl.

Jak na skvrny

Pokud se vám přeci jenom stane malá nehoda, je potřeba ihned zasáhnout, aby se skvrna skutečně beze zbytku odstranila. Skvělými pomocníky jsou citronová šťáva a jedlá soda, případně sůl. Ta pomáhá na fleky od kávy i červeného vína. Stačí skvrnu zasypat solí, nechat působit a vysát. Zbytky můžete potřít citronovou šťávou. Podobným způsobem odstraníte i skvrny od ovoce nebo čaje. Mastné fleky zase můžete posypat jedlou sodou a jakmile se vsákne, vysajte ji. Zbytky dočištěte vlažnou vodou s trochou saponátu. Krev odstraníte studenou vodou s trochou čpavku. Zaschlý vosk přežehlete přes savý papír žehličkou nastavenou na nízkou teplotu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve