Poškrábané, rozbité nebo neustále upatlané? Pár tipů na údržbu skla v interiéru

 Interier 
14. července 2019 17:08 / Natálie Nová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Se střepy, otisky nebo rýhami pomohou staré osvědčené triky Depositphotos
Poškrábané, upatlané nebo rozbité? Se sklem je to někdy těžké. Poradíme vám, jak si i s těmito problémy hravě poradit.

Sklo tvoří nezbytnou součást každého interiéru. Jeho údržba však nebývá až tak jednoduchá. Zvlášť, pokud je potřeba odstranit některý z problémů jako třeba střepy nebo škrábance. Naštěstí existuje celá řada jednoduchých triků a tzv. babičkovských rad. Pojďme si je představit.

Střepy nemusejí znamenat smůlu

Podařila se vám rozbít sklenice či váza? Nemusíte hned zoufat a lámat si hlavu nad tím, jak posbírat drobné střípky, které by vás mohly poranit. Prostě a jednoduše ty velké posbírejte, zameťte a pak si připravte speciální lepivý roztok. Jde o směs vody a obyčejného cukru. Ale v tomto případě sladidlem nešetřete. V takto připravené směsi namočte hadr a podlahu důkladně vytřete. Díky cukru se budou střepy samy lepit na hadr. Ten ale samozřejmě rovnou po použití vyhoďte. Pozor, neždímat! Podlahu pak ještě jednou vytřete obyčejnou vodou. Odstranit střepy z koberce vám zase pomůže obyčejná lepící páska.

Na rýhy pastu

Každá skleněná deska, která je použitá v interiéru, je sice krásná, ale velmi náchylná na poškrábání. V tomto případě použijte trik našich babiček, které na to šly s obyčejnou pastou na zuby. Trochu pasty naneste na měkký a suchý kapesník a poškrábané místo jím důkladně přeleštěte. Mikročástečky v pastě mají totiž abrazivní účinek, a tak umí dokonale vyleštit plochu, jako je právě sklo nebo i plast. Zubní pasta toho umí ještě mnohem víc. O dalších tricích jsme psali zde.

Lesk jako blesk

Kdo má děti, ten moc dobře ví, jak je těžké udržet zrcadla, okna i další skleněné a lesklé plochy čisté. Ušetřete si čas, nervy a hlavně peníze za drahá čistidla. Využijte opět rady našich babiček a sklo nejprve umyjte vodou s octem a pak vyleštěte obyčejnými novinami. Ale ne těmi, co jsou z lesklého papíru. Výsledek bude dokonalý.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47