Kupujeme sedačku do obýváku. Na čem při výběru opravdu záleží?

 Interier 
13. července 2019 12:08 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důkladně si vyzkoušejte, jak se vám na sedačce sedí Shutterstock
Sedačka není zboží, které kupujme každý den. Je proto dobré si připomenout zásady, podle kterých můžeme dobrou sedačku vybrat.

Konkrétní vzhled sedačky i její rozměry pochopitelně závisí na tom, jaký má kdo vkus. Přesto ale existují určité parametry, které bychom měli respektovat.

Materiál

Jedním z důležitých parametrů je materiál, ze kterého je sedačka vyrobena. Do úvah započítejte vaši konkrétní situaci. Zda máte děti, domácí mazlíčky, jak se děti chovají k nábytku, což platí i v případě vašich mazlíčků. Kožená sedačka je sice citlivá na poškození, podrápání i polití, ale současně platí, že vydrží více. Sedačka s textilním povrchem se dá lépe vyčistit, ale počítejte s tím, že ji budete čistit opravdu často.

Výška opěradla

Důkladně si vyzkoušejte, jak se vám na sedačce sedí. Zejména výška opěradla může být kritickým místem. Pokud jste zvyklí sledovat televizi ze sedačky a chcete si odložit hlavu, můžete mít na sedačce s nízkým opěradlem problém. Řešením může být křeslo s vyšším opěradlem, které je se sedačkou v sadě.

Rozkládací nebo nerozkládací

Jsou byty, kam se rozkládací sedačka vysloveně hodí. Počítejte ale s tím, že jde jen o nouzové přespání pro návštěvu. Pro každodenní spánek si určitě vyberte postel s klasickou matrací. Rozkládací sedačky mohou být také těžší, náročnější na transport a pohledově robustnější.

Kontakt s podlahou

Důležitým parametrem je způsob, jakým se sedačka dotýká podlahy. Zajímejte se o to, aby sedačka byla už z výroby vybavena zespod takovým materiálem, který bude šetrný k podlaze. Počítejte s tím, že se drobným pohybům nikdy nevyhnete. Nechcete-li mít na dřevěné, laminátové, parketové či jiné citlivé podlaze rýhy, je kontaktní materiál důležitý. A lepit různé podložky je možné, ale ještě lepší je mít vhodné řešení z výroby. Další tipy, jak se starat o podlahu, najdete v článku zde.

Sedačka do prostoru

Pokud plánujete do budoucna různé přesuny v bytě, stěhování či jiné využití sedačky, doporučujeme zakoupit sedačku, kterou můžete umístit i do prostoru. Taková sedačka má zadní stranu ze stejného materiálu, jako je zbytek sedačky. Bývá o něco dražší, ale příplatek se může vyplatit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47