Lesklý nábytek je pořád v kurzu. Je univerzální a zároveň jedinečný

 Interier 
10. července 2019 12:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lesklý nábytek dodá místnosti šmrnc Internet
Lesklý nábytek je už pár let hodně v módě. Jeho velkou výhodou je, že díky němu získá místnost nádech luxusu. A doby, kdy byla údržba lesklých povrchů nesmírně náročná, jsou už dnes naštěstí dávno pryč.

Lesklý nábytek mají lidé velmi v oblibě. Nejčastěji se s ním setkáte v kuchyních, ale také v koupelnách, koupelně nebo předsíni. Je univerzální a zároveň jedinečný.

Dříve mnohé od pořízení lesklého nábytku odrazovala velmi náročná údržba. Na skříňkách byl vidět každý otisk prstu a pokud jste chtěli mít nábytek hezký, bez každodenního leštění se to neobešlo. Dnes už to naštěstí neplatí. Naopak, díky novým technologiím je údržba lesklých povrchů doslova snadná.

Lesk v kuchyni

Lesklé povrchy působí na první pohled moderně a luxusně. A takový nábytek upoutá pozornost.

Díky tomu, že dnes už údržba lesklých povrchů není nijak složitá, se lesklé povrchy do českých kuchyní opět vracejí, a to ve velkém. Přesto je praktičtější sáhnout po světlejších odstínech, na kterých jsou nečistoty a otisky méně vidět. Pokud chcete otlaky či špínu umýt, stačí setřít nábytek vlhkým hadříkem.

Blyštící se koupelna

Do koupelen mnoho lidí často volí dřevěný nábytek s matným povrchem, nejlépe v přírodních barvách, které krásně kontrastují s chladnými kachličkami. Lesklý nábytek koupelnám ale také sluší. A těm maličkým ještě opticky dodá nějaký ten centimetr navíc. Jeho schopnost odrážet světlo se dá využít při instalaci osvětlení - získáte tak zajímavé odrazy světla a sympatické odlesky.

Do koupelny vybírejte vždy jen nábytek, který je do tohoto prostoru určený, a to především v případě lesklých skříněk. Na povrchu jsou obvykle použity speciální barevné lesklé fólie, které odolávají vlhkosti. Umístíte-li do koupelny obyčejnou lesklou skříňku, začne vám v rozích vlivem vlhka brzy bobtnat a loupat se.

Lesk a malý obývák

Jak už bylo uvedeno, lesklé povrchy opticky zvětšují prostor. Bílý lesklý nábytek má navíc schopnost místnost více prosvětlit. Do malých obývacích pokojů s nedostatkem denního světla je tak ideální volbou. Podaří-li se vám umístit např. lesklou obývací stěnu proti oknu, bude odrážet pronikající světlo do prostoru, jako by na jejím místě bylo druhé okno.

Pokud byste si rádi do obýváku pořídili tmavý nábytek, ale máte obavy kvůli nedostatku světla, sáhněte po tom s vysokým leskem. Černé nebo šedé skříňky v tomto provedení působí velmi luxusně a jejich schopnost odrážet světlo problém s temnou místností vyřeší.

Jak lesklý nábytek vyčistit

Bez ohledu na to, zda je váš nábytek lakovaný nebo potažený lesklou fólií, neměli byste ho čistit na sucho. Použijte raději vlhký hadřík z mikrovlákna, který namočíte ve vodě s několika kapkami saponátu nebo tekutého mýdla. Při mytí postupujte opatrně a příliš netlačte na povrch nábytku. Vyhýbejte se místům, která nejsou chráněná fólií či lakem (otvory na sklo, úchytky, atd.).

Po umytí vlhkým hadříkem povrch vytřete do sucha, nejlépe jemným hadříkem z mikrovlákna, který po sobě nezanechá šmouhy a malé nitky. Pokud se na vašem kuchyňském nebo koupelnovém nábytku často vyskytují zaschlé bílé stopy po tvrdé vodě, investujte do filtru na vodu, který vám pomůže zredukovat vodní kámen.

Na co si dát pozor

Naopak se při čištění lesklého nábytku vyvarujte několika věcí. Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky, které by mohly mechanicky poškodit povrch nábytku.

Vyhněte se i čisticím prostředkům, které obsahují vosky, alkohol, ředidla, oxidační a bělící látky. Agresivní chemie by mohla váš nábytek fatálně poškodit (rozleptat, odbarvit lak atd.). Lesklý nábytek je citlivý na teplotu, proto ho nikdy neošetřujte parním čističem. Jinak je ale parní čistič skvělý pomocník v domácnosti, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47