Rozdíly mezi ochlazovačem vzduchu a mobilní klimatizací jsou velké. Jaká jsou jejich pro a proti?

 Technika 
08. července 2019 13:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ochlazovače mají své příznivce i odpůrce Internet
V horkých letních dnech mnoho lidí hledá způsoby, jak dostat vzduch v bytě na alespoň trochu snesitelnou teplotu. Jednou z alternativ je i takzvaný ochlazovač vzduchu. Dejte ale pozor, ne do každého bytu se tato technologie hodí.

V prvé řadě si musíte uvědomit, že ochlazovač vzduchu není mobilní klimatizace. Oba tyto přístroje fungují na zcela jiném principu. Klimatizace používá chladivo (většinou plyn uzavřený v kovových trubkách). Ochlazovač vzduchu namísto plynu používá vodu nebo led. Pokud přístroj chladivo nemá, s největší pravděpodobností to není plnohodnotná klimatizace.

Rozdíly jsou velké

Rozdíly mezi ochlazovačem a mobilní klimatizací jsou skutečně velké. Ochlazovače na rozdíl od mobilní klimatizace chladí méně, ochlazují pomocí vody nebo ledu, vodu je třeba pravidelně doplňovat, spotřebují méně elektřiny, nemají kompresor, jsou méně hlučné, nepotřebují vývod teplého vzduchu, zvlhčují vzduch, chladící výkon i dosažitelná teplota kolísá v závislosti na relativní vlhkosti vzduchu a dalších faktorech, jsou lehčí a menší, snáze manipulovatelné, mají nižší pořizovací cenu i náklady na provoz.

Ohlazovač se nehodí do každého bytu

Zatímco klimatizace vzduch vysušují poměrně rychle,  ochlazovač vzduchu naopak vzduch zvlhčuje. Dokonce se dá říct, že čím je vzduch sušší, tím lépe ochlazovač chladí.

Před koupí ochlazovače nebo klimatizace je však nutné změřit vlhkost vzduchu vlhkoměrem. Pokud ukazuje hodnotu nižší než 45 % relativní vlhkosti, ochlazovač vzduchu vám prokáže dvojí službu: ochladí i zvlhčí vzduch. Tím pomůže chránit vaši kůži i sliznice před podrážděním a dehydratací.

Pokud je ovšem vlhkost ve vašem bytě vyšší než 50 % nebo 60 %, bude se k vám naopak lépe hodit mobilní klimatizace, která pomůže vysokou vlhkost trochu srazit na příjemnější rovinu a zamezí nepříjemnému pocení. Do prostor s vysokou vlhkostí vzduchu proto odborníci ochlazovač vůbec nedoporučují, přístroj by zde mohl vlhkost vzduchu zvýšit až na 90 až 100 %.

Konec průvanu

Ochlazovače se vyznačují tím, že nezpůsobují průvan tak, jako stropní ventilátor nebo mobilní klimatizace. Ochlazovač obsahuje ventilátor, který je ukrytý uvnitř tělesa s lamelami. Vertikální lamely brzdí prudký proud vzduchu a rozptylují ho do více směrů. Tento způsob je šetrnější než u ventilátorů a klimatizačních jednotek, které koncentrují silný proud vzduchu jedním směrem. To pro někoho může být výhoda (ventilace je méně agresivní, bez průvanu), pro někoho ale nevýhoda (ventilace je pomalejší).

Výhody musí zvážit každý sám podle svých osobních preferencí. Během nočního provozu ale mnozí dají přednost jemnému vlahému vánku ochlazovače přes silným suchým chladem klimatizace.

Zajímavostí ochlazovače je pak jeho celoroční využití. V zimě, kdy většina bytů trpí na přesušený vzduch vlivem topení, vám přístroj vzduchu příjemně zvlhčí. Jemně a rovnoměrně uvolňuje vlhkost s neuvěřitelnou intenzitou až 900 ml/hod.

Má i své slabé stránky

Za nevýhodu lze u ochlazovače vzduchu vnímat skutečnost, že musíte dolévat studenou vodu nebo led do nádrže. Podle počasí, teploty a suchosti vzduchu může být potřeba doplňovat vodu 1x i víckrát denně. Klimatizace je silnější v tom, že dokáže své chladivo regenerovat sama s pomocí elektrické energie a může proto chladit neustále. Při vysokých teplotách není ochlazovač tak účinný jako mobilní klimatizace, která dokáže snížit teplotu až o 20 °C. Pokud vás ale zajímá spíše klimatizace, můžete si o této technologii přečíst více v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve