Nezapomeňte na povinnou revizi kotlů. Díky novele zákona se už nemusíte bát závratných poplatků

 Technika 
13. září 2019 10:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Revize kotlů už nebudou tak drahé Shutterstock
Pokud doma topíte kotlem na tuhá paliva, musíte si od roku 2016 pravidelně zajišťovat revizi, která je povinná ze zákona. Původně bylo tuto revizi nutné absolvovat každé dva roky, loni se tento termín díky novele zákona protáhl na tři roky. A letos se revizí kotlů týkají další novinky, které vlastníci určitě uvítají. Už totiž za revizi nezaplatí tak závratné sumy, jak tomu bývalo v minulých letech.

Od prvního září by revize starého kotle neměla přijít na více než 1 585 Kč bez DPH, u kotlů s řídicí jednotkou pak na 1 848 Kč bez DPH. Limit na cenu stanovila nová vyhláška Ministerstva životního prostředí platná od 1. září 2019. Během podzimu začne fungovat také ministerská databáze techniků a pro komunikaci s výrobci.

Stačí jednou za tři roky

Od roku 2016 musel každý kotel na tuhá paliva projít jednou za dva roky povinnou kontrolou technického stavu a provozu, tedy revizí. Tuto povinnost stanovil zákon o ochraně ovzduší už v roce 2012, a díky jeho novele z roku 2018 se četnost povinných revizí snížila ze dvou let na jednou za tři roky. Aktuální novelou vyhlášky o přípustné úrovni znečišťování chce navíc ministerstvo předejít dřívějším situacím, kdy z důvodu nedostatku techniků vyškolených výrobci byly ceny za revize kotlů na pevná paliva neúnosně vysoké, především kvůli dojezdové vzdálenosti k zákazníkovi.

Nižší poplatky

Už v roce 2018 dostali lidé díky změně zákona o ochraně ovzduší možnost najít si revizního technika od jiného výrobce, pokud výrobce jejich kotle zanikl, nebo žádné techniky nevyškolil. Nyní díky novému cenovému limitu nebudou majitelé kotlů platit za dopravu technika z velké vzdálenosti. Když ve svém okolí nenajdou výrobcem jejich kotle vyškoleného odborníka, který dodrží stanovený cenový limit za revizi kotle, mají možnost obrátit se přímo na výrobce. Pokud ani on nebude schopen technika najít, budou mít lidé svobodnou možnost vybrat si jiného, vyškoleného na daný typ jejich kotle, ale jiným výrobcem, který bude třeba z vedlejší obce.

Vyhláška nově stanovuje také referenční finanční limit revize kotle ve výši 1 585 Kč bez DPH pro spalovací stacionární zdroje bez řídicí jednotky (zejména starší typy kotlů) a ve výši 1 848 Kč bez DPH pro spalovací stacionární zdroje s řídicí jednotkou (např. moderní zplynovací a automatické kotle). Tato částka odpovídá reálným nákladům na revizi včetně dojezdu technika do vzdálenosti 50 km (pokud pojede technik kratší vzdálenost, měla by být cena samozřejmě nižší). Referenční finanční limit je účinný od 1. září 2019.

Databáze techniků

Nejsnazší cesta, jak najít nejbližšího proškoleného technika, tzv. odborně způsobilou osobu, bude přes novou databázi, kterou během září zprovozní Ministerstvo životního prostředí. Výrobci spalovacích zdrojů databázi nyní postupně naplňují a již za několik dní bude zpřístupněna veřejnosti. V průběhu podzimu umožní ministerstvo prostřednictvím databáze i komunikaci s výrobci, což pomůže lidem snadno doložit, zda jim výrobce byl schopen najít technika za vyhláškovou cenu. Pomocí nového vyhledávače tak bude možné nejprve v databázi vyhledat techniky proškolené výrobcem jejich kotle (v okruhu 50 km), obvolat je, zjistit ceny, a pokud nikdo z nich nenabídne cenu nižší, než je vyhlášková, pak bude možné jednat přímo s výrobcem.

Rychlá elektronická cesta tak nahradí stávající písemnou komunikaci s výrobcem, kterou je třeba na vyžádání obce s rozšířenou působností věrohodně doložit.

Zákaz provozu některých kotlů

Ministerstvo životního prostředí zároveň připomíná, že do tří let, tedy do 31. 8. 2022, musejí všechny provozované kotle na pevná paliva v ČR splňovat parametry emisí odpovídající alespoň 3. třídě (dle ČSN EN 303-5). Tento údaj by měl být uveden na štítku kotle a v dokladu o kontrole jeho technického stavu a provozu. Provozování kotlů 1. a 2. tříd nebo kotlů bez stanovené třídy je po tomto datu zakázáno. Zatímco kotle se už lidé naučili měnit za modernější a ekologičtější, na komíny stále zapomínají, o tématu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve