Sužuje vaši domácnost horko? Protisluneční fólie může být levným pomocníkem

 Interier 
26. června 2019 16:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vedra v těchto dnech zužují snad všechny domácnosti bez klimatizace Shutterstock
Máte v bytě na umření, ale nechce se vám investovat do klimatizace? Mnohem levnější variantou jsou protisluneční fólie. Nejenom, že dokáží odrazit velké množství slunečních paprsků, ale mají také další výhody.

Místnosti s velkými okny bývají častým znakem moderních interiérů. Opticky odlehčují a hlavně prosvětlují prostor. Mají však i svou stinnou stránku. Pokud do nich pálí celý den slunce, stává se takový byt či místnost doslova neobyvatelnou. A to nejenom pro vás, ale také vaše domácí mazlíčky a rostliny. Jedním z řešení jsou protisluneční fólie. A ti šikovnější kutilové si je mohou nainstalovat i sami.

Nepatří jen do kanceláří 

Možná, že si myslíte, že protisluneční fólie patří jenom do kanceláří či obchodů. Jenomže to už dávno není pravda. Moderní fólie totiž nabízejí nejenom ochranu před sluncem, ale i UV paprsky a naopak také dokáží v zimě zabránit únikům tepla. Na výběr jsou také typy fólií, které mají bezpečnostní funkci - jsou odolné proti rozbití. 

Pasivní klimatizace

Kvalitní fólie působí především jako pasivní klimatizace. Dokáže tedy ve velkém zabránit přehřívání interiéru. Kromě toho v objektech vybavených klimatizací přinášejí úsporu energie, neboť není nutné tolik ochlazovat vnitřní prostory. Tím pádem tak šetří i vaši peněženku. Fólie navíc představují i bezpečnostní prvek, při rozbití skla se úlomky nevysypou.

Velká propustnost světla

Nemusíte se ani obávat, že by vám fólie udělala z bytu tmavou kobku. Moderní materiály zajistí stále velkou propustnost světla, a to i 70%, zato však odrazí 99 % veškerého UV záření. Rozdíl mezi běžným oknem a oknem s fólií tak bude pro lidské oko takřka nerozeznatelný. Materiál se lepí buď z vnitřní nebo z vnější strany, kde je účinnost samozřejmě vyšší. 

Snadná údržba

To, co bude nejvíce zajímat hospodyňky, je určitě údržba takových oken. Jejich mytí je zcela stejné jako u běžných oken. Vhodné je použít měkký hadřík a jemný čistící prostředek. Vyhněte se agresivním a abrazivním čistidlům, nepoužívejte drátěnky, drsné houbičky a ostré předměty. Pár babičkovských rad, jak co nejlépe umýt okna, jsme psali zde. A pokud budete mít fólie s hydrofobní úpravou, které odpuzují vodu, pak budete mít takové mytí oken prakticky bez práce. Navíc vězte, že kvalitní fólie vám bez problému vydrží i deset let. A finanční návratnost je pak skutečně velká.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008