Topná sezóna začala. Jak zamezit největším únikům tepla?

 Interier 
03. října 2017 09:59 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Nehospodárné jednání vás ročně připraví o nemalé množství peněz. Shutterstock
Ceny za topení nejsou zrovna zanedbatelné a jestliže topíte Pánubohu do oken, můžete se připravit i na dvojnásobný účet. Kudy nejčastěji uniká teplo a jak únikům zamezit se dozvíte v tomto článku.

Jakmile nastane podzim, většina lidí začne doma topit. Často se však stává, že většina tepla, které si doma za své peníze vytvoříte, vám unikne.

Pod dveřmi a mezi okny

Největší tepelnou ztrátu způsobují bezkonkurenčně okna a dveře. Zejména u starých oken nečekejte velkou tepelnou izolaci. Mezi rámem a křídlem dochází k tomu, že teplý vzduch proniká nezastavitelně ven. Stejný problém mívají starší dveře.

Co s tím?

Vhodným řešením je použít těsnění. Tento způsob není tolik finančně náročný a rozdíl pozná každý jak v bytě, tak později ve své peněžence. Utěsnit okna můžete buď těsnící páskou, kterou pořídíte do sta korun (cca 6 metrů), nebo můžete přidat na okno další vrstvu. Tím jsou myšleny především rolety, žaluzie, nebo venkovní okenice. Pokud máte dvojokna, nejlevnější variantou, která ovšem není stoprocentní, je vložit mezi okna alespoň deku nebo jiné provizorní těsnění.

Nejlepší variantou je však nechat okna vyměnit. Nová okna mohou ušetřit až 50 % energií, takže i přes vyšší počáteční investici budete brzy v plusu.

Stěny propustí mnoho tepla

Ne každý má tu možnost, ale pokud můžete sami určit, zda svůj dům či byt necháte zaizolovat či nikoliv, rozhodně volte možnost a – tedy zaizolovat. Opět zejména starší domy bývaly stavěny pouze z cihel bez jakékoliv další tepelné izolace. Zaizolovat stěny obyčejným polystyrenem vás vyjde zhruba na tisíc korun na metr čtvereční, ale vaše tepelné úniky se mohou snížit až o 80%.

Nastavte si úsporný režim

Většina z nás má doma termostat, jehož prostřednictvím lze nastavit nejen teplotu v bytě, ale i intervaly, ve kterých bude topení zapnuté. Topit celý den nemá smysl, pokud ráno odejdete do práce a vracíte se v šest odpoledne. Stejně tak topit na 23°C v noci nemá smysl. Pro spánek jsou vhodnější spíš nižší teploty, a proto postačí, když od 23 hodin do 5 hodin do rána nastavíte topení pouze na 18 – 20°C.

Větrejte rychle

Horké topení a otevřené okno = nejhorší možný model. V době topné sezóny je největším nesmyslem mít okna otevřená dlouhou dobu. Abyste vpustili do bytu čerstvý vzduch, vyvětrejte dvakrát denně rychle a intenzivně. Nejenže vám jinak unikne velké množství tepla, ale vychladnou vám i stěny, na jejichž opětovné zahřátí bude potřeba znovu dodat dostatečné množství tepla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve