Správná volba kliky a kování může váš dům či byt učinit bezpečnější

 Technika 
27. září 2017 08:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr kliky a kování ke dveřím je třeba dobře promyslet. Důležitý totiž není jen vzhled, ale hlavně technické parametry. Shutterstock
Vybrat si správnou kliku a kování pro vaše dveře do bytu či domu není úplně jednoduché. Nestačí se dívat jen na to, jak vypadá po estetické stránce. Důležité jsou hlavně technické parametry.

Pokud se chystáte pořídit si novou kliku a kování, musíte mít dopředu ujasněno hned několik věcí, velmi podstatné je si například změřit rozteč. Odborníci také upozorňují na to, že dveře s kováním musí být kompatibilní, lidé tak nesmějí podcenit základní údaje.

Jak na výběr

Štítové kování je z jednoho celého kusu, do něhož je posazena klika a pod ní otvor na klíč.

Rozetové je tvořeno jednou rozetou pod klikou a druhou, která pokrývá klíčovou dírku.

Rozhodnete-li se pro variantu štítového kování, je v prvé řadě důležité změřit rozteč, která udává přesnou vzdálenost středu otvoru kliky od středu otvoru pro klíč. Jedině tak kování sedne přesně na otvory, které byly připraveny na dveřích. Jako jedna z mála zemí Evroské unie rozlišujeme tři typy roztečí - 72, 90 a 92 mm. Asi nejpřesnější je měření rozteče podle zadlabávacího zámku. Pokud řešíte rozteč pro nové dveře, doporučují odborníci zeptat se výrobce nebo řemeslníka, který dveře vyrábí, jaký zadlabávací zámek použije.

Bezpečnost na prvním místě

Prvořadou funkcí bezpečnostního kování je chránit zámek a cylindrickou vložku před útokem zvenčí. Právě proto se umisťuje na vstupní dveře.

Kování je uchyceno do dveřní konstrukce speciálními pevnými šrouby. Bezpečnostní kování je opatřeno bezpečnostními prvky, které znesnadňují odvrtání, vylomení či odvrtání cylindrické vložky.

Bezpečnostní charakteristika kování je dána rozdělením do čtyř tříd podle ČSN P ENV 1627. Tato norma definuje odolnost výrobků například právě proti odvrtání, vytržení, hrubému násilí a podobně. Hodnocení a certifikaci výrobků zajišťuje nezávislá zkušební laboratoř.

Základní třídy ochrany

Pokud se rozhodnete udělat něco pro svůj bezpečný domov a budete si chtít pořídit bezpečnostní kování, budete mít na výběr ze čtyř zákadních tříd ochrany. Obecně platí, že čím vyšší stupeň ochrany zvolíte, tím za výrobek zaplatíte vyšší cenu.

Základní ochrana

Poskytuje pouze základní zabezpečení. Překonání není jednoduché, ale pro zkušenějšího zloděje nepředstavuje žádný větší problém.

Dostatečná ochrana

Druhá třída zabezpečení poskytuje dostatečnou ochranu pro většinu užití kování na vstupních dveřích. Obvykle se používá v domácnostech a ve firmách s běžným stupněm zabezpečení.

Vysoká ochrana

Třetí třída zabezpečení garantuje zvýšenou ochranu, proto do ní spadají kování, zámky a dveře umístěné tam, kde hrozí zvýšené riziko vloupání. Kování v této bezpečnostní třídě jsou zpravidla velmi kvalitní a odolná. Jejich překonání je velmi náročné i pro odborníky a opravdu zkušené zloděje.

Velmi vysoká ochrana

Používá se pro silně zabezpečené objekty. Tento stupeň ochrany vyhovuje nejvyšším standardům. Překonání takového kování je velmi náročné a zdlouhavé i pro profesionála, respektive je úplně vyloučené.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47