Jak se rychle zbavíte plísně a vlhkosti v bytě?

 Interier 
21. září 2017 10:58 / Kateřina Kofroňová
  5
📷
3 fotografie v galerii
Při odstraňování plísní musíte nejprve zatočit s vlhkostí. Shutterstock
Vlhkost v bytě jde ruku v ruce s plísněmi všeho druhu. Okna máte neustále orosená, prádlo vám neuschne ani za dva dny a navíc nacházíte na zdech i dřevěných rámech oken černou plíseň? Čtěte dál a zjistíte, jak jedině se plísně můžete zbavit.

Ideální vlhkost v bytě by měla být v rozmezí mezi 45 a 60 procenty. Jak je na tom vaše domácnost můžete zjistit pomocí vlhkoměru, který se dá sehnat společně s pokojovým teploměrem do tisíce korun. Máte-li doma vlhkost vyšší, bude se u vás doma plísním dařit.

Pravidelně větrejte

V létě vás nejspíš plísně tolik netrápily, jako je tomu právě s příchodem podzimu. Nižší teploty, častější deště a méně časté větrání vytváří plísním ideální podmínky. Větrat v zimě je ale také důležité. V létě mějte okna dokořán klidně celý den, v zimě větrejte krátce, ale intenzivně. Nejlepší je vytvořit průvan. Pokud máte okna s mikroventilací, otevřete je do této polohy klidně na déle.

Metoda tepelných šoků

Při nadměrné vlhkosti experti doporučují takzvanou metodu tepelných šoků, kdy se prostor uzavře, vytopí se na vysokou teplotu a poté se rychle a intenzivně provětrá. Tento postup by se měl znovu opakovat zhruba po týdnu.

Kontrolujte riziková místa

I přesto, že jste zatím plísně neobjevili, je dobré vždy při úklidu zkontrolovat místa, která jsou pro vznik plísní nejvíce náchylná. Jsou to rohy místností, stěny za nábytkem či u podlahy, místa kolem oken nebo dveří na balkon či terasu. Plíseň se ale může vytvářet i pod tapetami nebo ve spárách.

Zabraňte další vlhkosti

Vlhkost v bytě si zvyšujete i sami svými návyky. Sprchování, vaření, praní a sušení prádla k vlhkosti v bytě přispívá nemalou měrou. Tyto činnosti nejde vynechat, ale lze se při nich jinak chovat. Pokud nemůžete v místnosti otevřít okno, protože tam buď není, nebo je už venku příliš chladno, poraďte si jinak. Při sprchování pusťte větrák, při vaření digestoř, a pokud nemáte sušičku ani půdu a prádlo si sušíte třeba v ložnici, více tam topte či větrejte.

Plísně likvidujte

Pokud jste plísně již objevili, nemilosrdně a okamžitě je začněte likvidovat. K dostání je nespočet chemických přípravků proti plísním, ekologických prostředků a desinfekcí. Tím se však často nevyřeší příčina, ale jen důsledek.

Nejlepší možností je pohlcovač vlhkosti nebo elektrický odvlhčovač. Tento přístroj nasaje vlhký vzduch, který prožene přes chladič a ochladí ho na úroveň rosného bodu. V tu chvíli přestane mít vzduch schopnost vodu držet, a ta poté odkape do sběrné nádobky. Vysušený vzduch pak přístroj opět vrací do místnosti. Lze sehnat i kombinaci odvlhčovače a čističky vzduchu, což je dobré například pro alergiky a astmatiky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve