Barevný strop byt oživí. Dodržet ale musíte určitá pravidla

 Interier 
22. ledna 2020 10:21 / Marie Popelková
  0
📷
10 fotografií v galerii
Barevný strop dodá bytu šmrnc Internet
Experimentovat s barvou na stěnách se nebojí hodně lidí. Ovšem dát barevný kabátek i stropu, to se už odváží málokdo. Přitom změna barvy stropu dokáže snadno a levně proměnit celý vzhled místnosti. Musíte ale zvolit správný odstín a vědět, jak na to.

V minulosti nebyly barevné stropy žádnou výjimkou, ale bohužel to málokdy vypadalo dobře. Místnosti často působily tmavě a opticky pokoj zmenšily. Tak to ale být nemusí. Naopak, vhodně zvolený barevný strop se může stát zajímavým bytovým doplňkem. Stačí se řídit jednoduchými pravidly.

I strop může být zajímavý

Někdo má rád čistě bílé stěny i strop, někdo si ale rád hraje s barvami. A pak je škoda strop vynechat. Možná budete překvapeni, jak pouhá výmalba stropu dokáže změnit atmosféru pokoje.

Základním pravidlem je, že barevný strop by měl stát v interiéru samostatně. Barva stěn by měla být neutrální, ideálně bílá.

Optická proměna

Barevný strop si umí opticky velmi dobře pohrát s prostorem. Světlé a teplé barvy (žlutá, broskvová apod.) dokáží pohledovou výšku místnosti zdánlivě zvětšit, zatímco tmavé stropy umí přesný opak. Toho se dá dobře využít třeba ve velkých studených chodbách rodinných domů, kterým tmavě modrý strop udělá velmi dobrou službu.

Dětský pokoj například skvěle rozzáří třeba zelený či modrý nátěr. Držte se světlých, avšak pestrých tónů. Po tmavších a sytějších odstínech sáhněte jen tehdy, pokud máte doma vyšší stropy.

Nic se nemá přehánět

Jak už jsme řekli, pokud se rozhodnete pro barevný strop, měly by ostatní stěny být bílé či v jiném neutrálním odstínu. Dobře ale vypadá i varianta, kdy ve stejné barvě jako strop vymalujete i užší stěnu v místnosti. Nejlépe tato varianta sluší stěnám s okny.

Rozhodně se ale vyvarujte toho, že byste stěny i strop vymalovali stejnou barvou. Vytvořili byste tak z pokoje těžkopádnou krabici, kterou by nerozbily ani ty nejnápaditější dekorace.

Na druhou stranu se při výběru barvy na strop nemusíte držet při zemi. Stropní nátěr se může skládat i z více barev či mít netradiční texturu. Fantazii se meze nekladou.

Pravidlo jedné plochy

Pokud nechcete, aby barevný strop působil v bytě kýčovitě, měli byste dodržet takzvané pravidlo jedné plochy. V praxi to znamená, že barva, kterou zvolíte na strop, se už v pokoji nesmí nikde jinde objevit. Zapomeňte tak na to, že budete ve stejném tónu pořizovat i koberec, závěsy nebo sedačku. Výsledek by nemusel dopadnout dobře. O tom, jak využít prostor pod šikmým stropem do posledního centimetru, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod