Lidé se vrací zpět z vesnic do měst

 Tipy a inspirace 
18. září 2017 20:31 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zatímco před několika lety bylo moderní pořídit si dům za městem, dnes se lidé v metropolích zase vrací do bytů.  Shutterstocl
Při nákupu nemovitosti rozhodují dva stěžejní faktory: lokalita a cena. Mnoho těch, kteří si postavili rodinné domy deset či dvacet kilometrů za městem, dnes zjišťuje, že jim dojíždění příliš nevyhovuje. Nejviditelnější je to u rodin s dětmi. Své domy prodávají a pořizují si ve městě větší byty s velkou terasou. Tento trend se objevuje nejen v Praze, ale také ve většině krajských měst. 

Samozřejmě každé bydlení má své proti. Co však spojuje bydlení na venkově a ve městě, je to, že zde seženete jak koupi domu či bytu, tak i podnájem těchto nemovitostí. Ovšem pravdou je, že cenově se oba případy značně liší. Je ale nutné zmínit, že ceny se díky aktuálnímu zdražování k sobě značně přibližují.

Zpět do města

Z venkova zpět do města. Tak by se dal nazvat hlavní trend, kterého si všímají realitní makléři, a to nejen v okolí Prahy, ale také v dalších velkých městech České republiky. Zatímco před pár lety bylo populární bydlení dvacet či třicet kilometrů od metropole, dnes se situace obrací a lidé se stěhují zpátky do měst. Kupují byty v blízkosti centra a šetří tak svůj čas.

Dojíždění je totiž časově náročné a není pro každého. Své o tom ví především rodiny s dětmi, kdy cestou do školy a rozvezením do kroužků obětují rodiče poměrně velkou část času. Každodenní dopravní zácpy směrem do metropole a zase zpět mohou být vysilující.
I proto roste zájem o rodinné byty s rozlehlou terasou v blízkosti zeleně. Terasa sice nenahradí zahradu, ale devizou je blízkost školek, škol a volnočasových aktivit. Nově stavěné bytové domy také nabízí velmi dobré zázemí, například prostorné sklepy nebo garáže. A na léto je vždycky možné odjet na chatu nebo chalupu. 

Centrum láká

Dalším trendem, na který se snaží developeři reagovat, je poptávka po bydlení v centru, což je patrné především v Praze. Vystavět nové bytové domy na dohled od centra ale není jednoduché, protože volné plochy je málo, a když už se najde proluka, stavební řízení je během na dlouhou trať. Přesto v metropoli v poslední době vznikly zajímavé projekty, například na Žižkově nebo v Karlínu, kde si lidé mohou pořídit nové byty v podstatě jen kousek od centra.

Jaké jsou nevýhody a výhody bydlení ve městě?

Pokud se rozhodnete bydlet ve městě, měli byste se zamyslet nad velkými městy, kde je vždycky o zábavu, ale také i o pracovní možnosti postaráno. Lidé se nejčastěji stěhují do Prahy, o níž se říká, že je zde nejvíce pracovních možností. V poslední době je však oblíbené i Brno, protože je zde poměrně vysoká životní úroveň. Díky současným opravám a mnohým rekonstrukcím se však velké oblibě těší i Ostrava, která je populární hlavně díky letním festivalům.

Město je žádané hlavně proto, že je všechno blízko – máte blízko obchody, máte blízko práci, a tak nemusíte dojíždět dlouhé hodiny do zaměstnání. Ovšem je nutno zmínit, že podnájmy a také ceny nemovitostí jsou ve městech opravdu přehnaně vysoké. Navíc se jen zřídkakdy dočkáte klidu.

Jaké jsou nevýhody a výhody bydlení na vesnici?

Co se týče vesnice, její klady spočívají asi v klidném životě. Vesnice jsou oblíbené pro rodiny s dětmi, které jsou na vesnici ve větším bezpečí. Také ceny nemovitostí se zde pohybují v mnohem nižších cifrách, ovšem je nutné zmínit, že podnájmy už dosahují skoro stejných čísel, jako ve městě. Co se týče nevýhod, pak je všechno daleko – je nutné mít na vesnici auto, protože se zdejší hromadnou dopravou to většinou není žádná sláva.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47