Jak vybrat univerzální nůž do kuchyně

 Tipy a inspirace 
22. září 2017 14:34 / Bronislava Silná
  4
📷
2 fotografie v galerii
Kvalitní univerzální nůž do kuchyně. Zastane různé typy práce. Shutterstock
Možná to také znáte – máte doma mnoho nožů, ale nejčastěji používáte jeden nebo dva. Nebo zjistíte, že většina nožů vám prostě nevyhovuje, že nejsou dobré, ohýbají se a jinak „zlobí“. Máme doporučení pro nákup kvalitního nože.

Nůž si vyzkoušejte

Nekupujte zajíce v pytli. Jestliže jste rozhodnuti si koupit nůž, který s vámi bude mnoho dalších let, měli byste mít možnost si ho vyzkoušet. Jeho rukojeť musí vyhovovat především vaší ruce. Na trhu je nepřeberné množství povrchů. Od plastových, přes dřevěné až ke kovovým. Je proto vhodné si nůž osahat. Vědět, že máte jistý úchop a že vám nehrozí poranění při vašem způsobu práce.

Doporučení na tvar rukojeti

Doporučujeme, aby rukojeť v místě, kde navazuje kovová část a ostří měla takový tvar, aby vaše ruka nemohla sjet ani při větším tlaku na ostří. I takové nože jsou na trhu a pro některá využití mohou dobře posloužit, ale pro většinu běžných domácích použití je vhodnější nůž s vyšší bezpečností.

Doporučení na čepel

Měla by být z kvalitní oceli. Brousitelná na běžném domácím brousku. Délka čepele mezi 15 až 20 cm je vhodný základ. Pokud není čepel ani příliš úzká ani příliš široká a má tedy v nejširším místě kolem tří až čtyř centimetrů máte naději, že jste narazili na univerzální nůž pro vás. Při řezu se v žádném případě nesmí čepel ohýbat do stran. Toto je nectnost ošizených nožů, které jsou sice za pár korun, ale rozhodně neposlouží svému účelu a nakonec je stejně vyhodíte. Chcete-li, můžete pořídit nůž s nepřilnavou čepelí. Pro některé použití se tato vlastnost může hodit.

Broušení

Pravidelně svůj nůž přibrušujte. Uvidíte, že opravdu dobře nabroušený nůž ukrojí i to, na co jste si pořizovali všelijaké zubaté nože nebo nože se speciálním ostřím. Někdy je paradoxně dobrým brouskem ten nejlevnější s kovovými kolečky. Pochopitelně kvalitní brousek s kameny je lepší. Vcelku zbytečné je pořizovat všelijaké elektrické brousky. Většinou nefungují. Peníze raději přidejte na kvalitní nůž.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47