Vintage nábytek dýchá historií i dálkou

 Tipy a inspirace 
22. září 2017 07:35 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nebojte se být originální a osobití Shutterstock
Mít originálně vyzdobený byt je stále snazší. Na trhu seženete mnoho druhů a typů nábytku. Populární je nyní zejména dřevěný nábytek s patinou, díky které z něj dýchá dotek historie a cizokrajných dálek. Výhodné je, že vintage prvky můžete výborně kombinovat s moderními prvky bydlení.

Zatímco ještě nedávno bylo designery doporučováno mít obytné prostory zařízené bez zbytečných příkras a dekorací, nyní se opět vrací "babičkovský" styl. Chladné, hladké skříně bez ozdob a prachu střídají hřejivě útulné komody, koberečky a patinou okrášlené kusy, které byste možná dříve nechali jen na chatě či na půdě. Ne všechno staré se dá ale označit jako vintage.

Co je vintage

Původně slovo vintage označovalo ročníkové víno, ale postupně se rozšířil i na označení designových předmětů vyrobených v dávné minulosti. Vintage ale stále symbolizuje dobré víno, jeho kvalitu původu a dlouhé zrání. Je to vše, co obstálo ve zkoušce času. Obvykle se jako vintage nálepkují kousky staré 50 až 100 let. Pokud jsou věci ještě starší, už se označují slovem antique.  Mnozí proto vintage předměty nazývají „retro“, což ale není správně. 

Retro

Vintage se soustředí na používání původních, originálních prvků. Retro jsou předměty nové, ale inspirované dávnými módními styly. Asi nejpopulárnější jsou návraty do období 50. až 80. let 20. století. Retro přitom nemusí být parametrem kvality. Patří sem i některé dobové nepopulární věci. Vintage styl se spíše inspiruje poctivými materiály a pečlivou prací. Měla by z něj čišet jakási pohoda starých časů. Originální staronový design je tak něčím jiným, než jen retro návratem.

Nábytek

Vintage oslní zejména romantiky se sklonem k nostalgii. Obvykle je použit kvalitní materiál, tedy masivní dřevo, který je ovšem ošetřen tak, aby působil zastarale. Důvodem je snaha vyvolat pocit, že předměty toho již mnoho pamatují. Nábytek se tak jeví zastarale, ale díky modernímu zpracování je velmi praktický a vynikne v každém prostoru. Obvykle se ve vintage stylu prodávají zejména komody se zrcadly, menší skříňky, kabinety a vitrínky. Mnohdy působí žensky a zdobí spíše dámské ložnice a pokojíky. 

Designové detaily jsou zásadní

Patina dodává dřevěnému nábytku autentičnost a historizující nádech. Šikovný kutil ji zvládne během víkendu vykouzlit na jakémkoli kusu starého dřevěného nábytku. Ne každému se ale patina líbí. Mnohdy stačí ozvláštnit prostor vintage dekoracemi. Za pár korun se dají v bazarech sehnat velmi zajímavé kusy, které dodají místnostem punc starých časů.

Originálním způsobem můžete změnit třeba zásuvky a dvířka skříněk, když jejich úchytky vyměníte za jakoby opotřebené dřevěné či kovové. Své udělají také patinou opatřené rámečky, do kterých můžete vložit černobílé fotografie. Skvělý efekt vytvoří také staré knihy, pořízené v antikvariátu nebo vhodné polštářky a další dekorace.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve