Vhodný způsob, jak využít Vánoce k úspoře elektřiny

 Tipy a inspirace 
10. prosince 2021 21:50 / Petr Vlach
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nákupem úsporného spotřebiče ušetříte velké peníze Pixabay
Mnohé rodiny si na Vánoce pořizují nějakého šikovného pomocníka do domácnosti. Poradíme, jak pořídit zařízení, které vám nejvíc ušetří.

Určité spotřebiče dnes považujeme za standard. Většina domácností je tak vybavena lednicí, televizí, pračkou, myčkou i sušičkou prádla či vysavačem. A právě některé tyto spotřebiče zásadně rozhodují o vašem účtu za elektřinu.

Uvažte výměnu

Docela zásadním rozhodnutím může být výměna starého spotřebiče za nový, ačkoliv ten starý ještě funguje. Zdá se to jako nerozumné a neekologické. Jenže starý spotřebič nemusíte rovnou vyhodit. Může ještě někomu posloužit, případně jej můžete přesunout na chalupu nebo se může stát zdrojem náhradních dílů pro opraváře. Podstatné je, že budete používat pravidelně spotřebič, jehož základní příkon bude nižší než u spotřebiče dosluhujícího. Místo nákupu nového nesmyslu, který možná ani nevyužijete a bude vám doma zabírat jen místo, je třeba lepší koupit modernější náhradu za starý spotřebič. Vedle vyšší kvality ušetříte a někdy si dokonce usnadníte i život.

Sušička prádla

Jedním z největších žroutů energie je rozhodně sušička prádla. Její použití ovšem dává v mnoha domácnostech smysl, protože bez ní není kde v zimě sušit oblečení a případná vlhkost z vypraného oblečení způsobuje problémy s kondenzací vody a se vznikem plísní. Problém mnoha sušiček je navíc v tom, že mají obtížně čistitelný kondenzátor, který tak bývá víc a víc zanesen, takže sušička nemůže vůbec pracovat. Prádlo zůstává mokré nebo se usuší až za několikanásobně delší dobu. To samozřejmě znamená i několikanásobně větší spotřebu. Jestliže měla jako nová vaše sušička spotřebu kolem 2,1 KWh na cyklus, po čtyřech či pěti letech má klidně 8 kWh, což už na ceně pořádně pocítíte. Nová sušička má ve třídě A+++ spotřebu 1,46 kWh na cyklus. Vyberete-li navíc takovou, která si kondenzátor sama čistí nebo má taková uspořádání, díky kterému si vyčistíte kondenzátor sami dokonale, pak máte vyhráno, protože její spotřeba zůstane i s postupujícím časem podobná.

Televizor

Možná máte doma starou plazmovou televizi, na kterou nedáte dopustit. Možná máte dokonce ještě starší CRT obrazovku. Pak si uvědomte, že spotřeba takového přístroje je zbytečně asi dvakrát vyšší než u moderních přístrojů s větší úhlopříčkou a lepší kvalitou obrazu. Nové televizory mají různé chytré funkce a mají tak schopnost splnit vaše očekávání s ohledem na přehrávání videí z internetu či z mobilního telefonu. Taková investice tedy přinese úsporu i zvýšený zážitek.

Lednice a mrazák

Nenápadnými ale vytrvalými žrouty elektřiny jsou lednice a mrazáky. Za zvýšení spotřeby může obvykle méně těsnící guma ve dveřích. Doporučujeme, abyste provedli její výměnu, což se ale nevyplatí u starších modelů. V takovém případě doporučujeme nákup zařízení, které má i silnější stěny a má tak nižší spotřebu. Budete-li kupovat nový typ, určitě kupte model, který nemusíte odmrazovat. Jsou modely, kde není potřeba odmrazovat ani lednici, ani mrazák. I tato drobná vychytávka vám šetří peníze, protože právě vrstvy ledu v prostoru mrazničky přispívají k nárůstu spotřeby.

Ostatní spotřebiče

U ostatních spotřebičů se podívejte na jejich štítky, případně si najděte na internetu údaje o spotřebě. Jednoduchým srovnáním s nakupovaným spotřebičem zjistíte, zda má smysl jít do nákupu nového. U praček je dnes například nejhorší spotřeba někde kolem 0,75 kWh na cyklus, zatímco modely s energetickou třídou A mají 0,5 kWh na cyklus. Snadno zjistíte, že vaše pračka je na tom po šesti či osmi letech podstatně hůře.

Zdroj: Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod