Jednoduchý trik jak ušetřit za topení

 Tipy a inspirace 
28. září 2017 08:58 / Bronislava Silná
  2
📷
3 fotografie v galerii
Teplo může být příjemné a levné. Shutterstock
Ať se nám to líbí nebo ne, topná sezóna je tu a s ní opět všechny otázky jak ušetřit za teplo. Máme proto osvědčená doporučení.

Udržujte zdroj tepla v dobrém technickém stavu

Ať topíte plynem či dřevem, ať máte kotel na uhlí či jiný typ paliva, vždycky je třeba, aby byl v dobrém stavu a aby měl připojený vyčištěný komín. V kotli se mohou produkty hoření usazovat na výměníku. Vše je třeba vyčistit a nechat kotle před zimou prohlédnout. Pokud nevyhovuje požadavkům na bezpečný a ekonomický provoz, je samozřejmě na místě ho nahradit kotlem novým. Počáteční investice se vám během několika let vrátí.

Nastavení teploty v radiátorech a celkové teploty

Stále se vedou spory o to, jaký styl vytápění je nejvýhodnější. Mnozí si různě programují teplotu, takže po odchodu do práce a školy se jim teplota v bytě sníží a zvýší se až před jejich návratem. Jinde snižují teplotu ještě na noc. Někteří také při odjezdu na víkend. Tento způsob vytápění vede obvykle k vyšší spotřebě. Pokud máte z technického hlediska možnost topit stále na stejnou teplotu, neváhejte a zkuste to. Nedochází k žádným tepelným výkyvům, kotel jen udržuje již dosaženou teplotu a v tomto režimu, kdy doplňuje jen tepelné ztráty má nejnižší spotřebu. K zamyšlení je tak pouze fakt, pokud byste odjeli na dvoutýdenní dovolenou.

Také je dobré nastavit co nejnižší teplotu topné vody za předpokladu, že váš systém má radiátory. Vysoká teplota vody je výhodná pro rychlejší dosažení potřebné teploty v místnosti. Jestliže ale topíte na stále stejnou teplotu, můžete si dovolit mít i teplotu vody v radiátorech jen tak vysokou, aby se v prostoru stálá teplota udržela.

Je také vhodné se zamyslet nad tím, kolik stupňů opravdu chcete mít v domě. Je to samozřejmě individuální. Někdo je zimomřivý, jiný si zase libuje v chladném prostředí. S teplotou kolem 22 stupňů byste ale nemuseli nikoho zásadně urazit. Pokud budete topit na 25 stupňů, spotřebujete klidně o 20 % více energie a to je už poměrně zřetelný rozdíl.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod