Nezapomeňte zazimovat okrásné trávy, ať jim neuhnijí kořeny

 Exterier 
28. září 2017 08:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Okrasné trávy ozdobí každou zahradu. Pokud se z nich chcete ale dlouho radovat, je třeba je správně zazimovat. Shutterstock
Okrasné trávy dokáží zahradu ozdobit nejen v teplých měsících, ale i v zimě. Mráz obvykle travinám neuškodí, podstatně větším rizikem je vlhkost, která může způsobit hnití kořenů. Traviny je proto vhodné správně zazimovat.

Aby trávy úspěšně přečkaly zimu, je třeba, abychom jim k tomu trochu pomohli. Vydrží tím déle, čím je podzim a zima sušší. Ve vlhku a pod sněhem se většinou lámou, a tak se ocitají blízko země.

Většina trav roste přirozeně v chudé půdě a daří se jí i na půdách zanedbaných. Přílišná péče nebo bohatá zálivka by je zahubila. Jsou ale výjimky, kterými jsou vysoké trávy jako například pampová tráva (cortaderia), které potřebují občas přihnojit, aby si zachovaly bujný vzrůst, a to nejlépe univerzálním hnojivem. Kolem trsů vysokých trav můžete navršit mulč z drcené kůry, anebo ze štěrku a atraktivních oblázků. Mulč potlačuje růst plevelů a částečně chrání před mrazem.

Co s okrasnými trávami před nástupem zimy

Velkou chybou by bylo vysoké trávy před zimou ostříhat těsně nad zemí – strništěm by pronikala vlhkost rovnou ke kořenům. Suché listy a stébla jsou pro okrasné trávy jakousi izolací, ochranou před srážkovou vodou, která by se po ostříhání hromadila v dutých stéblech. Tam by mohla zahnívat, což by rostlinu celkově ohrožovalo. Ale nechat ty mohutné trsy bez ochrany by mohlo dopadnout stejně špatně. Sníh by je rozlomil a vlhkost by dokonala zkázu hnití nebo vzniklý led by roztrhl kořeny. Proto trávy svažte do snopů nebo do panáků jako obilí. V podstatě na stéblech již pěstitelsky nezáleží – na jaře vyrostou nové, jde o dekoraci a ochranu rostliny.

U druhů trav, které jsou celkově choulostivější jako například kavyl obrovský (Stipa gigantea), imperáta válcovitá (Imperata cylindrica) či kortadérie (Cortaderia) je nejlepší svázat je na zimu a ještě zakrýt. To zabrání pronikání mrazu a srážek do středu trav a nehrozí tak velké riziko, že byste o tyto krásné druhy přes zimu přišli.

Některé druhy trav jako například metlice trsnatá (Deschampsia cespitosa) zůstávají i přes zimu zelené, i když třeba jen z části. Díky polokulovitému tvaru trsu a vyběleným latám pohupujícím se až v metrové výšce patří i v zimě k nejpěknějším okrasám zahrad.

Vysokou odolností vůči nepříznivým zimním podmínkám se vyznačuje oblíbená a tudíž i často vysazovaná ozdobnice (Miscanthus sinensis). Tento druh na sebe přitahuje pozornost i tehdy, pokud jeho trsy na zimu svážeme do tzv. týpí.

Jak traviny svázat

1. Nejprve ostříhejte laty těsně nad trsem, nad který vyčnívají. Jsou tvrdé a špatně by se vám s nimi manipulovalo. Tyto květy využijte třeba pro zimní suché dekorace, neboť jsou velmi atraktivní.

2. Obejměte ostříhaný trs – v případě, že je příliš mohutný, je třeba pracovat ve dvojici – trochu ho zkruťte a svažte provázkem. Nijak suchá stébla nešetřete a svažte je opravdu pevně, abyste měli jistotu, že ochrana vydrží až do jara.

3. Ty choulostivé, například pampovou trávu, svažte do panáka a ještě je zakryjte půlmetrovou vrstvou spadaného listí a přes ně položte chvojí.

Péče o traviny po zimě

Na konci zimy nebo začátku jara, ještě před rašením, zimní ochranu travin odstraníte, a to následujícím způsobem:

1. Zahradnickými nůžkami seříznete nízko u země stará stébla okrasné trávy. Pracovní rukavice vás ochrání před ostrými okraji některých druhů. Na silná stébla rákosových trav nebo ozdobnic budete možná muset použít i pilku.

2. Stará stébla, spadané listí a další nečistoty vyčistíte hrabičkami na trávu s jemnými kolíčky. Postupujete od středu trsu k okrajům.

3. Nízké okrasné trávy jakými jsou například kostřavy, ostřice, pěchavy a další nestříháte. Jen je na jaře pečlivě vyčešete hrabičkami a odstraníte stará nebo poškozená stébla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47