V zahradní peci připravíte skvělé a zdravé pokrmy
Velkou výhodou zahradní pece je schopnost rychlé akumulace tepla až na 350°C. Navíc pec následně velmi pomalu chladne a stydne (tedy v ní můžete klidně nechat přes noc péct kačenu a ráno bude hotová). Obrovskou výhodou pece je její požární bezpečnost. Další výhodou je nenáročnost obsluhy, kdy pro udržení ohně v peci stačí přikládat i jen jednou za hodinu. Navíc pec prakticky vůbec nekouří. Samozřejmou předností je, že v peci se připravuje jídlo velmi zdravě.
Stavba pece
Na stavbu pece budete potřebovat několik pytlů cementu, písek, betonové tvárnice a přibližně 100 vypálených cihel přímo určených pro krby a kamna (nedostatečně vypálené cihly mohou při vysokých teplotách praskat). Bohužel kvalitní cihly nejsou levné, proto můžete zvolit i variantu stavby pece z hlíny.
U stavby pece je vhodné příliš neexperimentovat a držet se osvědčených a prověřených postupů. Poradit si nechte od zkušených stavařů. Pec můžete postavit jako samostatnou stavbu, nebo ji zabudovat do zahradní kuchyně, připojit ke stávajícímu krbu, udírně nebo grilu.
Pečení je ideální příprava
Potraviny připravované v peci jsou zdravější než při přípravě na grilu. Při správném postupu přípravy nedochází k přepalování tuků. Dokonalou pizzu upečete za pár minut. Podobně i maso se při přípravě v peci rychle uzavře a zůstane šťavnaté. Sálavé teplo potravinami lépe prostupuje a pokrmy nevysušuje. Výtečně chutná i domácí chléb čerstvě vytažený z pece. Po pečení zůstane pec nahřátá ještě mnoho hodin, což se dá využít k pomalému pečení, sušení bylinek, hub apod.