Mikrovlnky zatím nepatří do šrotu – naučte se využívat jejich možnosti

 Technika 
30. srpna 2017 07:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odborníci tvrdí, že mikrovlny nám rozhodně neškodí. Shutterstock
Přestože trh nabízí stále modernější a multikombinované trouby, mikrovlnná trouba je stále podstatnou součástí kuchyně. Její hlavní výhodou je, že je přenosná, nezabere mnoho místa a pracuje velmi rychle. Pokrmy přitom připravuje šetrně a ekonomicky.

Snadná manipulovatelnost a skladnost je hlavní devízou všech stolních trub. Pokud si zatím nemůžete dovolit luxusní multifunkční troubu, rozhodně mikrovlnku nezatracujte – zvládne připravit i náročné pokrmy. Při vaření je však nutné dodržovat některé zásady.

Co jste o mikrovlnce nevěděli

Jak funguje 

Mikrovlnná trouba funguje na principu elektromagnetického vlnění o frekvenci přibližně 2.5 Ghz s wattovým výkonem. Z hlediska fyzikální funkce pracují mikrovlnné trouby na podobných frekvencích jako WIFI bezdrátové sítě a mobilní sítě, ale s daleko vyšším výstupním výkonem. Výkon u mikrovlnných trub se pohybuje od 600 W do 1200 W. Čím větší je výkon, tím rychleji je pokrm připraven. Výhodnější tedy je trouba s větším výkonem.

Místy vaří rychleji 

Mikrovlny rozkmitávají molekuly vody, tuku a cukru. Proto jídlo tepelně upravují přímo. Čím rychleji se molekuly pohybují, tím větší teplo se tvoří. V mikrovlnných troubách proto můžete i vařit. V místech, kde je větší koncentrace vody, se potravina ohřívá rychleji než v místech, kde je vody méně. 

Je šetrná k potravinám

Možná vás překvapí, že horní teplota ohřevu pokrmů v mikrovlnce je dána varným bodem vody (100 stupňů Celsia). Při ohřívání pokrmů v hrnci na plynovém sporáku je ale horní mez teploty určena teplotou plamene plynového hořáku, což může být až 1500 stupňů Celsia! Z tohoto pohledu se může zdát vaření v mikrovlnce zdravější, než vaření na sporáku.

Vysává vodu 

Mikrovlnný ohřev bohužel způsobuje, že takto ohřátý pokrm chutná jinak, než kdyby byl připraven třeba na sporáku. Důvodem je, že z pokrmu postupně zmizí voda. Při běžném vaření se vlivem horké teploty potraviny „připékají“, čímže se uzavřou a voda se z nich nevypařuje. Jídlo z mikrovlnky pak může chutnat více vysušeně. Řešením je připravovat jídlo pomalu. Při nízkém výkonu se voda z pokrmů nevypaří a zachová v nich i důležité živiny.

Potřebuje volné okolí

Mikrovlnné trouby se vyrábějí v mnoha typech, designech, v různých objemech a s nejrůznějšími funkcemi. Při instalaci přístroje je vhodné nechat okolo mikrovlnné trouby volný prostor, a to i u vestavného typu. Obvykle mají otevírání dvířek do stran, ale některé mají otevírání seshora. Tady je potřeba zvážit jejich umístění tak, aby pro vás bylo praktické a funkční.

Umí se zapnout sama

Mikrovlnné trouby se dělí na monofunkční, které umí vařit, ohřívat a rozmrazovat. Dále na trouby s grilem a trouby kombinované, kde je možné využít při vaření také horký vzduch. U uživatelsky náročnějších mikrovlnných trub se můžeme setkat s již přednastavenými programy pro různé druhy jídel, možností programování v průběhu přípravy jídel, s funkcí rychlého ohřevu, udržováním teploty, odloženým startem, vařením v páře, časovačem a dalšími vychytávkami. Některé mikrovlnné trouby dokonce umožňují použít dva talíře nad sebou.

S kovem se nekamarádí

Samozřejmostí je nedávat do mikrovlnky kovové nádobí ani nádobí s kovovými prvky. Důvodem je, že kovy mikrovlnné záření odrážejí. Může se také stát, že se volné elektrony na povrchu kovového předmětu rozkmitají a vznikne tak elektrický výboj. Naopak, čirým sklem nebo speciálně upravenými plasty mikrovlnné záření prochází, aniž by je materiál zachytil. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda