Pořizujete si elektrický zubní kartáček? Poradíme, která kritéria jsou nejdůležitější

 Technika 
16. července 2019 13:23 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Při výběru elektrického kartáčku máte na výběr z několika technologií Shutterstock
Někdo nedá dopustit na klasický kartáček na zuby a vybírá si jen podle značky nebo tvrdosti štětin. Čím dál častěji se ale v českých koupelnách objevují elektrické kartáčky na zuby. Pokud i vy plánujete jeho pořízení, rozhodně byste neměli výběr této pomůcky podcenit. Dát jen na vzhled by bylo hodně málo.

Elektrické zubní kartáčky si lidé oblíbili hned z několika důvodů. jejich použití je jednodušší a zuby si při správné technice vyčistíte rychleji a lépe. Většina elektrických zubních kartáčků navíc obsahuje i další funkce, které každodenní dentální hygienu ještě oproti klasickému kartáčku o několik stupňů povýší.

Když už si půjdete elektrický zubní kartáček vybírat, je dobré tomu věnovat náležitou pozornost. Ať pak nejste zbytečně zklamaní. Na co je třeba brát největší zřetel? Důležité je sledovat tyto aspekty:

  • technologie kartáčku
  • tvar hlavice
  • počet kmitů
  • napájení
  • speciální funkce

Technologie kartáčku

Na trhu jsou k dostání dva typy elektrických zubních kartáčků. Liší se technologií, na jejímž principu fungují. Prvním typem jsou rotačně-oscilační kartáčky, druhým sonické.

Oscilačně-rotační kartáčky

  • Vlákna kartáčku během čištění rotují a pulzují.
  • Kartáček se přikládá na zub, není třeba s ním hýbat.
  • Kartáček sám stírá zubní plak.

Tento typ kartáčku má kulatou hlavici, která rotuje v půlkruhu pomocí až 40 tisíc kmitů za minutu. Napodobuje správnou techniku čištění pomocí rotace.

Jejich výhodou je výborná účinnost při odstraňování zubního plaku a také to, že jsou k dostání v širším cenovém rozpětí. Pozor ale na starší modely bez tlakového senzoru - jsou méně vhodné pro citlivé dásně.

Sonické kartáčky

  • Vlákna kartáčku kmitají.
  • Plak stírá v kombinaci s manuálním pohybem.
  • Vhodné i pro citlivé dásně.

Sonická technologie funguje na principu vysokofrekvenčního stírání. Kartáčková hlavice se při něm pohybuje v určitém rozsahu nahoru a dolů. Současně vhání do mezizubních prostor a podél linie dásní tekutinu, a čistí tak i těžko dostupná místa. Tato technika je vysoce efektivní a zároveň je šetrná k zubům a dásním.

Výhodou těchto kartáčků je výborná účinnost při odstraňování zubního plaku. Některé modely navíc nabízejí funkci whitening (bělení). Naopak nevýhodou je nižší počet kmitů za minutu.

Tvar hlavice

Oscilačně-rotační kartáčky disponují kulatou hlavou, která rotuje v půlkruhu tam a zpět. Oproti tomu sonické kartáčky mívají nejčastěji podlouhlý tvar, podobný běžným manuálním kartáčkům.

Počet kmitů

Počet kmitů doslovně určuje, kolik stěrů za minutu hlava elektrického kartáčku zvládne. Čím větší počet kmitů, tím je samozřejmě čištění účinnější. Běžně se kartáčky pohybují kolem 10 000 kmitů za minutu. Nejlepší kartáčky dosahují až 40 tisíc kmitů za minutu.

Napájení

Vybírat můžete kartáčky s vlastním akumulátorem, které mají zpravidla větší výdrž. Není třeba dokupovat žádné baterie, nabíječka je součástí balení. Další variantou jsou kartáčky na tužkové baterie (AA či AAA), které můžete snadno kdykoliv vyměnit i na cestách. I tužkové baterie můžete pořídit dobíjecí, a tím získat podobné výhody jako u akumulátorové verze kartáčku.

Speciální funkce

Elektrický zubní kartáček může nabídnout i další funkce, jako je 3D čištění pro efektivní odstranění zubního plaku, časovač pro snadný přehled o času stráveném čistěním, tlakový senzor pro kontrolu tlaku na zuby či bezdrátovou funkci Bluetooth, která umožní spojení s mobilním telefonem. Tak můžete sledovat jednotlivé statistiky a kvalitu zubní hygieny. O tom, k čemu všemu je možné v domácnosti využít zubní pastu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve