Co všechno dokáže v domácnosti obyčejná cibule? Její využití vás možná překvapí

 Tipy a inspirace 
14. července 2019 10:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cibule má v domácnosti široké uplatnění Depositphotos
Cibule patří k základním surovinám při vaření, zvládne toho ale ještě daleko více. I proto by neměla v žádné domácnosti chybět. Je to skutečně pomocník k nezaplacení.

Cibule se hodí k přípravě polévek, omáček, pod maso a dají se z ní upéct i výtečné slané koláče. Obsahuje vitaminy B, C a E, karoteny nebo třeba účinnou látku allicin, která má antibakteriální účinky. Její využití v domácnosti je opravdu široké.

Cibulový repelent

Jestli se chystáte na výlet pod stan nebo do přírody, nezapomeňte si s sebou přibalit cibuli – funguje totiž jako dokonalý přírodní repelent a odpuzovač hmyzu. Dejte si na svačinku třeba chleba s cibulí a dotěrný hmyz se vám vyhne.

Dobře funguje také fígl s cibulí nakrájenou na kolečka. Stačí plátky rozložit na talířek a postavit na stůl, u kterého budete večer sedět. Komáři si na vás netroufnou.

A pokud už vás nějaký hmyz kousl, využijte hojivé antibakteriální účinky cibule a na štípanec si nakapejte pár kapek cibulové šťávy.

Čistič nádobí

Máte-li doma skleničky nebo nádobí, ze kterých nemůžete dostat zašlou špínu, cibule vám s čištěním pomůže. Rozkrojte ji napůl a vnitřní stranou nádobí vyleštěte – bude jako nové.

Podobně cibule zachrání i rezavé nože. Stačí je do celé cibule zapíchnout a ostřím několikrát přejet tam a zpět.

A cibule také výborně odstraní připečené nečistoty z pánví, hrnců nebo zahradního grilu. Použít můžete buď rozkrojenou cibuli nebo opět cibulovou šťávu.

Odstraňovač skvrn

Skvrny od potu se občas do trička natolik zažerou, že je obtížné se jich zbavit. S cibulovou šťávou to však bude hračka. Vymačkejte z cibule šťávu třeba pomocí odšťavňovače, nalijte ji na skvrnu a nechte asi hodinu působit. Pak hoďte oblečení do pračky jako obvykle. Po flecích nebude ani památky.

Cibule si poradí i se špinavými botami. Rozřízněte cibuli napůl a jemně jí vydrhněte kritické místo – funguje to na umělé tkaniny i pravou kůži. Odstraníte takto i fleky od trávy. Vždycky ale čištění nejprve zkuste jen na malém, méně viditelném místě. O dalších domácích tricích na čištění skvrn od trávy jsme psali zde.

Cibule místo léku

Odvar z cibulové šťávy je ideální pomocí, když vás přepadne bolest v krku. Vypijte odvar společně s medem a úleva na sebe nenechá dlouho čekat.

Po cibuli sáhněte i v případě obyčejného nachlazení. Při rýmě můžete inhalovat cibulovou vůni, která vám perfektně uvolní nosní dutiny. Podobně jako česnek patří cibule mezi přírodní antibiotika. Zabere i v případě, že máte teplotu. Nakrájejte cibuli na kolečka nebo kostičky, vložte do ponožek zespodu na chodidla a nechte působit přes noc. Cibule z vás veškerou horkost vytáhne.

Stop zápachu

I když cibulový odér nepatří mezi nejvoňavější, sama cibule dokáže skvěle eliminovat cizí pachy. Poradí si se zápachem z cigaretového kouře, s výpary z nové výmalby nebo třeba pachem v lednici. Rozkrojte cibuli napůl a dejte ji na talířek. Pachy se vytratí.

Skvěle funguje i jako přírodní čistička vzduchu. Z ovzduší totiž pohlcuje nejen pachy, ale také bakterie, viry a toxiny. Nechte ji rozkrojenou v místnosti a uvidíte, že se vám bude mnohem lépe dýchat. Nezapomeňte ale cibuli každý den obměňovat. Tento fígl uplatněte i ve chvíli, kdy je někdo nemocný.

Pomocník při úklidu

Než se vrhnete na úklid chemickými prostředky, zkuste to nejdřív přírodní cestou. Třeba právě s cibulí v ruce. S cibulí se totiž hravě zbavíte třeba šmouh na oknech. Cibule vás však zbaví i molů ve skříni nebo pomůže vyčistit žehličku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47