I odolné skvrny se dají zlikvidovat. Vyrobte si levné domácí čističe jen z pár surovin

 Tipy a inspirace 
16. července 2019 09:36 / Jana Jančová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nábytek, koberce i sedačky lze vyčistit bez námahy Shutterstock
Už jste vyzkoušeli nejrůznější přípravky na odstraňování skvrn z nábytku, sedaček, potahů, oblečení i bot a nic nezabralo? Máme pro vás tipy, jak si lze jednoduše a dostupně poradit. Zbavte se chemických přípravků a vyrobte si účinné čističe skvrn, které vás navíc budou stát jen pár korun.

Každý z nás se během života setkává se skvrnami různého typu a díky tomu se na trhu vyskytuje mnoho chemických i přírodních čističů, které tyto skvrny pomáhají odstranit. Vy si ale můžete vyrobit vlastní, přinášíme pár inspirací. Na vše vám postačí ingredience, které najdete v každé domácnosti.

Nábytek, koberce i sedačky lze vyčistit bez námahy

Co budete potřebovat na výrobu čističe skvrn na nábytku:

  • 100 ml 9% octa
  • 100 ml tekutého mýdla
  • 100 ml minerálky
  • láhev s rozprašovačem
  • kartráč

Nezapomeňte, že čím dříve skvrnu vyčistíte, tím méně se při jejím ostranění nadřete. Tento domácí odstraňovač nečistot si však i s těmi staršími fleky poradí. Stačí, když všechny přísady smícháte, směs nalijete do láhve s rozprašovačem. Nastříkejte roztok na skvrnu a nechte působit 15 minut. Potom místo vyčistěte kartáčem. Na starších skvrnách nechte směs působit déle.

Bílé tenisky budou zase zářit

Bílé tenisky jsou stále v módě a letos „letí“ i k šatům. Je však doslova módní trapas, pokud jsou špinavé a zašedlé. Pokud je vyperete běžným způsobem v pračce, může se dokonce stát, že získají nažloutlý nádech. Je však způsob, jak lze získat jejich původní bílou barvu. Budou vypadat zase jako nové. Stačí si připravit směs ze sody a octa.

Ingredience na čistič tenisek:

  • 125 ml octa
  • 60 g sody
  • kartáček

Sodu a ocet smíchejte a kartáčkem naneste na povrch tenisek. Nechejte ji působit 30 minut. Pak tenisky vymáchejte ve studené vodě.

Ještě jeden letní tip, ten zatočí se zápachem bot

Zvlášť v létě hrozí, že naše obuv nebude zrovna dvakrát voňavá. I s tímto problémem  je snadné si poradit. Stačí na to 60 g kukuřičného škrobu a 30 g sody. Zamíchejte v uzavíratelné sklenici (třeba v zavařovačce). Před nazutím bot posypte touto směsí jemně jejich vnitřek.
 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47