Jak využít popel ze dřeva

 Tipy a inspirace 
23. září 2017 14:03 / Bronislava Silná
  7
📷
1 fotografie v galerii
Popel ze dřeva je cennou surovinou. Shutterstock
Venkovní teploty nás nutí přitápět. Krby a krbová kamna jsou zase v akci. Pokud topíte dřevem, měli byste vědět, co můžete dělat s popelem. Jde totiž o cennou surovinu, kterou rozhodně nemusíte sypat do popelnice.

Popel jako hnojivo

Popel sám můžete použít jako hnojivo na vaše záhonky. To ovšem jen za předpokladu, že neobsahuje žádné příměsi uhlí či dalších látek. Jestliže jde ale o čistě dřevěný popel, pak se jedná opravdu o skvělou záležitost plnou draslíku, fosforu nebo vápníku a hořčíku. Popel neobsahuje dusík, takže ho musíte na záhony podle potřeby přidat. Přiměřené množství popela můžete použít i pro vaše pokojové rostliny.

Vzhledem k tomu, že sypat přes zimu popel na záhony nejde stále. Můžete přidávat popel na kompost, kde se dobře později spojí se vznikajícími dusíkatými sloučeninami. Můžete klidně vysypat pět kilogramů popela na jeden metr krychlový kompostu.

Při hnojení popelem se vyhněte rostlinám, které mají v oblibě kyselou půdu. Popel je totiž zásaditý, takže třeba rododendronům by rozhodně neprospěl. Můžete ale pomocí popela eliminovat růst různých mechů na místech, kde o ně nestojíte.

Popel jako čistidlo

Popel má skvělé abrazivní účinky. Typické je použití při čištění skleněných dvířek krbových kamen, kde stačí trochu popela na vlhký hadřík, a máte vynikající čistidlo, které rozpustí i velmi připálenou vrstvu mouru na skle. Pokud potřebujete leštit i jiné předměty, uchovejte si trochu jemného popela bez hrudek ve sklenici a můžete ho používat podle potřeby.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47