Ušetřete za teplo díky jednoduchým trikům

 Tipy a inspirace 
02. prosince 2021 10:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejvíce tepla uniká okny Pixabay
Táhne vám okny? Tak s tím něco udělejte, protože vám takto utíkají stovky korun za teplo. Poradíme vám několik efektivních tipů.

Ve chvíli, kdy začne topná sezona, se nejvíce projeví, kudy k vám fouká chladný vzduch a naopak, kudy vám uniká teplo a tedy i peníze za topení. Nejčastěji to bývá oknem a dveřmi. Naštěstí existuje pár triků, díky nimž můžete těmto ztrátám zabránit.

Zkontrolujte okna

V první řadě je potřeba podrobit důkladné prohlídce veškerá vaše okna. Zejména je potřeba promazat všechny kovové díly na okenním křídle a rámu. Vezměte si silikonový olej a potřete  jím všechny pohyblivé části kování, táhla i čepy. Nezapomeňte dát pár kapek i do otvorů na boku samotného okenního křídla. Pokud najdete nějakou uvolněnou část, dotáhněte ji pomocí šroubováku, případně klíče. I díky tomuto kroku můžete zvýšit těsnost oken.

Na dřevěná okna balzám

Máte-li doma klasická dřevěná okna, natřete je speciálním balzámem na dřevo, který umí vyplnit mikroskopické trhlinky a vytvoří na rámech ochrannou vrstvu, která ji chrání před vlhkostí a dalšími rozmary počasí. 

Proti průvanu izolační páska 

U starších typů oken, která už netěsní, je vhodné nalepit izolační pásku. Nejde o žádný složitý proces, na který by bylo potřeba volat specializovanou firmu. Stačí styčné plochy okenních křídel oblepit speciální páskou s molitanem, který zabrání v zimě průniku studeného vzduchu dovnitř. I když nejde o žádné trvalé řešení, protože molitan časem slehne, během zimy vám to určitě udělá dobrou službu. Pásku můžete využít i na vchodové dveře do bytu a zabránit tak průvanu.

Po vzoru babiček

Už i naše babičky používaly proti průvanu vychytávku v podobě válečků či ruliček z neprodyšných materiálů, které pokládaly na vnitřní strany parapetů. Takovou vychytávku si můžete udělat i vy doma. A pokud jste kreativní, můžete si tak vytvořit krásný estetický doplněk, který bude ladit s vašimi doplňky. Jak ušít jednoduchou zarážku jsme psali zde.

Teplé závěsy

Během zimy vám mohou skvělou službu poskytnout i závěsy. Aby skutečně splnily svou funkci, je potřeba, aby byly dlouhé až po zem a z těžké látky. Navíc vám pomohou snížit také hluk z ulice. 

Zdroj: thisoldhouse.com, glassdoctor.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím