Jak hloubkově vyčistit koberec v pěti jednoduchých krocích včetně odstranění rozlitých látek a skvrn

 Tipy a inspirace 
13. listopadu 2021 09:05 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
K čištění použijte přírodní směs octa a vody Shutterstock
Umět hloubkově vyčistit koberec udrží vaše obytné prostory ve skvělém stavu a zajistí, že váš koberec vydrží po mnoho let.

Koberce byste dokonce měli čistit každých 12-18 měsíců, aby vypadaly co nejlépe. I když je pravidelně luxujete, jsou koberce obecně stále jednou z nejšpinavějších věcí v domácnosti. Na jeho opravdu důkladné vyčištění postačí pár jednoduchých kroků.

Koberec nejprve vyluxujte

Než začnete s hloubkovým čištěním, začněte vysáváním koberce. Vysávání pomáhá odstranit veškerý uvolněný prach a nečistoty ve vláknech a zabraňuje tomu, aby se nečistoty rozmělňovaly hlouběji do koberce, když jej následně namočíte. 

Zvolte čištění v závislosti na materiálu koberce

Přečtěte si všechny dostupné pokyny k čištění. Má váš koberec ještě štítek? Máte k tomu originální návod na čištění, nebo si je můžete vyhledat na internetu? V ideálním případě si před pokračováním musíte přečíst pokyny k čištění. Tyto pokyny vás také informují o jakýchkoli čisticích prostředcích, které byste na koberec neměli aplikovat, čímž zabráníte nechtěnému poškození. 

Vyčistěte všechny viditelné skvrny

Pro bodové čištění případných skvrn vytvořte roztok ve formě jednoho dílu octa a dvou dílů vody. Přidejte roztok do rozprašovače a skvrnu postříkejte. Poté oblast vytřete čistým ručníkem, dokud skvrna nezmizí. Nakonec místo ošetřete čistou vodou a osušte, abyste odstranili zbývající ocet. 

Použijte parní čistič

Nyní je čas na hloubkové čištění. Namísto použití komerčního roztoku na čištění koberců použijte znovu přírodní roztok z octa a vody. Smíchejte stejné díly octa a vody, směs vlijte do parního čističe a začněte napařovat podle pokynů výrobce. Máte strach, že váš koberec bude zapáchat po octu? Nemusíte se bát. Zatímco vůně octa sama o sobě rychle vyprchá, pár kapek esenciálního oleje přidaného do roztoku může pomoci vašim kobercům vonět ještě lépe. 

Nechte koberec uschnout

Jakmile své koberce hloubkově vyčistíte, nechte je úplně vyschnout, než se po nich zase rozeběhnete. Jinak byste si na kobercích vyrobili nové skvrny. A to je prakticky všechno. Hloubkové čištění koberců jednoduchými, přírodními metodami je jedním z nejlepších způsobů, jak je udržet čisté a jako nové. Dále čtěte: Tato alternativa pracího prostředku ve tvaru vejce mění způsob praní a šetří peněženku.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47