Osm druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat z odřezků a zbytků z kuchyně

 Tipy a inspirace 
06. dubna 2018 14:10 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Některé druhy zeleniny můžete pěstovat donekonečna Shutterstock
Také neradi vyhazujete zbytky? Tak to vás jistě potěší zpráva, že je můžete ještě dále využít a vypěstovat si z nich nové, čerstvé a křupavé potraviny. Stačí je jen správně zasadit a po několika málo týdnech se můžete těšit z první úrody. Je to nesmírně jednoduché a navíc ušetříte!

Zdá se to jako nemožné, ale pomocí kuchyňského odpadu si opravdu můžete vytvořit nekonečný zdroj vitaminů v podobě výhonků či nových lístků. Existuje totiž několik druhů zeleniny, kterou si můžete dopřávat zkrátka donekonečna, protože roste stále dokola. A pokud máte raději ovoce, přečtěte si náš článek o pěstování jahod.

Česnekové natě

Mysleli jste, že pěstování česneku je pouze pro opravdové mistry? Omyl. Může si ho vypěstovat opravdu každý bez předchozích zkušeností, doma a to dokonce i z kusů, které byste jinak vyhodili. Česnek samozřejmě nesmí být plesnivý, ale pokud se vám stane, že než jej stihnete spotřebovat, začne vám rašit, namočte jej do trochy vody a nechte natě ještě povyrůst. Nejlépe se jim bude dařit na okenním parapetu při teplotě kolem 20 °C. Šťavnaté natě jsou pak ideální do pomazánek, polévek či jen tak na chleba s máslem. Rašit budou zhruba tři týdny.

Cibule

Spodní i horní část cibule vyhazuje snad každý. Spodní odkrojenou část s kořínky proto vezměte a raději než do koše ji položte do navlhčené půdy a nechte pár týdnů být. Poté ji zasaďte hlouběji do půdy a brzy vám začnou růst nové cibulky. Můžete ji takto pěstovat pořád dokola.

Zelená cibulka a pórek

Neumíte-li si život bez křupavé cibulové natě představit, vzpomeňte si na tento článek, až ji budete opět krájet. Spodní část s kořínky odřízněte tak, aby zůstal zhruba 2,5 centimetru dlouhý zbytek. Kořínky by přitom neměly mít více než jeden centimetr. Tyto odřezky pak postavte do sklenice s vodou, ze které však bude alespoň půl centimetru odřezků vykukovat. Vodu pravidelně měňte. Sklenici postavte k oknu a zhruba po deseti dnech můžete sklízet první úrodu. Stejně lze pěstovat i pórek.

Mrkev a petržel

Nečekejte, že vám během pár dní vyroste zcela nový kořen mrkve či petržele. Odkrojky mrkve se používají spíš pro pěstování mrkvové či petrželové natě, která se pak hodí v kuchyni při přípravě polévek, salátu či na přílohy. Stačí odříznout vršek mrkve či petržele i s natí, položit je na vatový tamponek do skleničky a zalít trochou vody – tu pravidelně doplňujte. Mrkvovou nať ocení i domácí zvířata, jako například králíci či morčata. Petrželkou zase dochutíte nejednu polévku, pomazánku či brambory.

Římský salát

Vyhazovat nemusíte ani odříznutou spodní část římského salátu. Vložte ji do vody nebo zasaďte do květináče do hlíny a při správné péči se můžete za pár týdnů dočkat nových lístků, které jsou plné železa, vitaminu B, C, vlákniny a karotenu.

Zázvor

Hodí se především v zimních obdobích, ale i v létě si z něj připravíte vynikající limonádu. Řeč je o zázvoru, který si rovněž můžete snadno vypěstovat doma. Kupte si jeden čerstvý kus v obchodě a namočte jej přes noc do teplé vody, abyste zázvor zbavili látek, které zabraňují klíčení. Poté jej zasaďte do substrátu, umístěte na teplé místo a brzy se dočkáte prvních výhonků. Na sklízení kořene si však budete muset počkat několik měsíců.

Řapíkatý celer

Oblíbili jste si řapíkatý celer? Skvělá zpráva je, že i ten si můžete vypěstovat čerstvý a křupavý v prostředí svého domova. Stačí jej seříznout minimálně pět centimetrů nad srdíčkem, zasadit spodní část do substrátu nebo do vody a brzy se objeví nové mladé lístky plné vitaminů.

Bazalka

Také vám bylinky, které pěstujete doma, často uhynou? Vyzrajte na ně dříve, než se to opět stane, uštípněte si malé stonky i s listy a umístěte je do sklenice s vodou. Bazalka pustí brzy kořeny a vy si je tak můžete brzy zasadit a vypěstovat nové rostliny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve