Vybíráme kávovary na kapsle. Chcete kafe s mlékem, nebo bez?

 Technika 
03. dubna 2018 10:46 / Iva Dvořáková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kdoví, jaká káva se skrývá právě v těchto kalíšcích Pixabay
Jednoduchá příprava kávy z kapslového kávovaru jej vynesla mezi nejoblíbenější kuchyňské spotřebiče v současnosti. Poradíme vám, kterých parametrů si máte všímat a které pro dobrou kávu nejsou nijak důležité.

Jen málokdo si dokáže představit svůj den bez kávy. V poslední době navíc vzrostla nabídka kávovarů na trhu. V tomto článku najdete hlavní informace o kapslových kávovarech. Kapsle jsou z plastu nebo hliníku, a pokud vám nevadí, že jde o velmi neekologickou záležitost, níže si přečtěte, jak kávovary rozdělujeme a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Základní pojmy

Všechny kapslové kávovary jsou automatické. To znamená, že se ovládají pouhým stiskem tlačítka a celý proces vaření trvá jen několik vteřin. Přístroj sám hlídá množství vody, teplotu i tlak. Manipulace s nimi je tak velice jednoduchá, navíc se při ní nezašpiníte a obdobně snadné je i čištění.

Další zásadní výhodou tohoto typu jsou menší rozměry i nižší cena. Za srovnatelný kávovar nekapslový si většinou připlatíte a budete mu muset vyhradit doma víc prostoru. 

Základní rozdělení

Výrobky na dnešním trhu můžeme rozdělit na tři kategorie. Ty první vám dokáží připravit pouze espresso a lungo. Nemají trysku pro výrobu mléčné pěny a mléko se do nich nedá pořídit ani v kapsli. 

Druhá skupina jsou tzv. multidrinky. S těmi je poněkud jednodušší manipulace, stačí vložit kapsli a dostanete libovolný nápoj i s mlékem. Jenže pozor, sušené mléko si nedokáže uchovat stejnou chuť jako to čerstvé.

Existují však i kávovary, do nichž se dávají kapsle a zároveň už mají přímo integrovaný napěňovač mléka. Můžete si s nimi tedy dopřát libovolný nápoj bez jakéhokoli omezení.

Na co si dát pozor

Základní vlastností, která je určující pro výslednou kvalitu kávy, je tlak kávovaru. Uvádí se v barech a platí, že čím vyšší tato hodnota bude, tím lépe. Často se můžete setkat s tím, že výrobce tvrdí, že právě jeho zařízení dokáže vyvinout až 15 barů. Nicméně můžeme říci, že i profesionální zařízení se reálně dostanou na přibližně 9 barů.

Příliš naopak nezáleží na příkonu přístroje. To totiž znamená rychlost ohřevu, která pro domácí využití není zásadní. V potaz ji berte tehdy, pokud patříte mezi velmi netrpělivé osoby.

Stand by

Kávovary se také dokáží úvést do režimu stand by, čímž spoří energii. Pro vás by měla být tak směrodatná doba, po které se kávovar do tohoto stavu přepne. Všímejte si i objemu nádržky na vodu, tady se hodnoty pohybují od 0,6 do 1,3 litru. Čím více budete kávovar využívat, tím větší by nádržka měla být, abyste nemuseli vodu tak často doplňovat.

Autočištění

Zajímejte se i o to, jak se kávovar čistí. Budete to totiž muset spolu s odvápněním čas od času udělat. Některé modely vám umí ušetřit práci a dokáží se vyčistit i automaticky. Vhodná je i nastavitelná výška podstavce. To je kvůli přípravě různých typů nápojů i kvůli tomu, aby se do kávovaru každému vešel právě jeho oblíbený hrneček.

Mezi nadstandardní funkce se řadí časovač, který nastavíte na požadovanou dobu a přístroj se sám zapne a připraví kávu bez vaší asistence (skvělá funkce zvlášť po ránu!). Některé zvládnou přečíst i čárový kód na obalu kapsle a podle těchto údajů připravit konkrétní nápoj.

Další parametry jako design nebo rozměry kávovaru samozřejmě záleží na individuálních požadavcích každého uživatele podle toho, kolik místa na něj v kuchyni máte a jak ho budete ladit s ostatním zařízením. Kávovar totiž pravděpodobně nikam po použití neuložíte a trvale ho necháte stát na kuchyňské lince. Stejně jako kuchyňskou váhu, s jejímž výběrem vám poradíme zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008