Poznejte fígl instalatérů na uvolnění ucpaného záchodu. Stačí vám fólie

 Tipy a inspirace 
09. listopadu 2021 10:57 / redakce
  13
📷
4 fotografie v galerii
Když nemáte po ruce zvon, pomohou i jiné osvědčené metody Pixabay
Ucpaný záchod je asi nejhorší noční můra každé domácnosti. Než ale sáhnete po instalatérovi, zkuste opravdu jeden osvědčený trik.

Důvodů, proč se záchod ucpe, může být celá řada. Zanesené potrubí, starý model s nedostatečným splachováním, úzký sifon, ale nejčastější příčina bývá ucpané potrubí. Právě tato poslední ze zmiňovaných příčin se dá v drtivé většině případů řešit svépomocí. A to i bez zvonu. Jak?

Ocet a soda 

Pokud vám toaleta nejde spláchnout a nemáte po ruce zvon, zkuste nejprve netoxické osvědčené pomocníky, kterými jsou ocet a soda. Stačí nasypat šálek sody do uzavřené mísy, nechat ji chvíli působit a poté nalít do mísy dva šálky octa. Ocet se sodou reagují tak, že začnou bublat, proto postupujte opatrně, aby voda na vás nevyšplouchla. Směs nechejte několik minut působit a poté zkuste spláchnout. 

Epsomská sůl

O epsomské soli už se toho napsalo poměrně hodně. Je to užitečný pomocník na zahradě, ale i v domácnosti. Více o jejím použití jsme psali zde. Využít její sílu můžete také při ucpané toaletě. Jednoduše nasypte trochu soli do mísy, nechejte pár minut působit a poté spláchněte. Sůl pomáhá při rozpouštění jakéhokoli ucpání, které se ukládá do odpadního potrubí. 

Domácí bělidlo

Podobně pomáhá bělidlo, které umí rozkládat odpad. Stačí 2-3 šálky bělidla nalít do záchodové mísy, počkejte 10-15 minut a spláchněte záchod. Zjistíte, že tento přístup je účinnější pro velmi ucpaný záchod.

Potravinová fólie

Tento fígl doporučují dokonce samotní instalatéři. Zvedněte záchodové sedátko a toaletu doslova obalte potravinovou fólií. Snažte se ji hodně přitáhnout, aby se pod ní doslova nedostal žádný vzduch. Pak už jen spláchněte. Jde o podobný princip jako u zvonu. Spláchnutím vznikne podtlak, který pomůže překážku v odpadu posunout, což může pomoci ji uvolnit.

Zdroj: plumbingtroopers.com, bobvila.com/slideshow.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod