Co je v domácnosti vyčistit po nemoci? Nejdůležitějších je těchto 9 věcí

 Interier 
11. června 2019 17:43 / Gabriela Simenonová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Pokud se pacient uzdraví, je na čase vzít do rukou čisticí prostředky a pořádně uklidit Shutterstock
Po prodělané nemoci některého člena domácnosti není od věci se zbavit možných pozůstatků bacilů a zajistit tak bezpečné prostředí pro všechny, kteří se v bytě či domě zdržují. Na které věci však při čištění nezapomenout? Pojďme si připomenout ty nejdůležitější.

V první řadě je vhodné myslet na to, že pacient se pohyboval po bytě a některé místnosti používal častěji než ostatní. Týká se to pochopitelně místnosti kde ležel a také toalety a koupelny. Když se pak pacient uzdraví, je na čase vzít do rukou čisticí prostředky a pořádně uklidit. 

Ložní prádlo

Výměna ložního prádla poté, co v něm nemocný proležel celý týden nebo i déle, je samozřejmostí. Je třeba vyměnit veškeré povlečení, prostěradla i deky. Vše důkladně vyperte při vyšších teplotách, a to alespoň při 60 ° C. Vhodné je použít i dezinfekci určenou pro praní prádla.

Oblečení

Důležité je vyměnit a vyprat nejen ložní prádlo, ale i oblečení, které měl nemocný na sobě. Pyžamo, noční košili, případně i župan je rovněž nutné vyprat při vyšší teplotě a s přidáním dezinfekce. 

Přikrývky a polštáře

Pokud máte možnost, vyprat můžete i samotné přikrývky a polštáře. Pacient se totiž během nemoci často silně potí. Nezapomeňte na matraci. Vysajte ji a vyvětrejte na čerstvém vzduchu. Odnímatelné části vyperte.

Nábytek, kliky a toaleta

Při úklidu domácnosti nezapomínejte i na povrchy nábytku, kterých se pacient během nemoci často dotýkal, a to zejména v koupelně či ložnici. Nezapomeňte ani na kliky na dveřích či vypínače světel. Rovněž je třeba dezinfikovat vodovodní baterie, splachovač a prkénko na záchodě.

Ručníky

Ručníky a osušky je vhodné pacientovi měnit každý den. Vždy je třeba je vyprat při vyšších teplotách. Kromě toho se snažte zamezit tomu, aby nemocný přišel do kontaktu s ručníky, které využívají zdraví členové domácnosti.

Zubní kartáček

Zubní kartáček je důležité měnit pravidelně, a to vždy když vykazuje známky opotřebení. Výměna by však měla nastat i po prodělané nemoci, zejména jednalo-li se o vysoce infekční onemocnění. Levný kartáček jednoduše zahoďte a nahraďte novým, ty drahé můžete dezinfikovat prostředky na ústní dezinfekci.

Hračky

Dítě si i během nemoci, pokud se již cítí lépe, často hraje s oblíbenými hračkami, případně mu v posteli dělají společnost plyšové hračky. I tyto předměty by při úklidu domácnosti neměly zůstat bez povšimnutí. Umělé hračky omyjte horkou vodou s dezinfekcí a plyšové nebo látkové hračky rovnou hoďte do pračky.

Elektronická zařízení

Není ničím výjimečným, že pacientovi dělají v posteli společnost mobilní telefon či notebook. Při jejich čištění třeba být opatrný, jinak riskujete poškození zařízení. K čištění dotykových obrazovek je vhodné používat pouze přípravky, které jsou k tomu přímo určené. Nezapomeňte vyčistit i dálkový ovladač.

Odpadkový koš

Koš plný posmrkaných kapesníků je třeba nejprve vyprázdnit a následně řádně vymýt. Postačí k tomu hadřík, horká voda a nějaký dezinfekční prostředek. Pokud v domácnosti při úklidu využíváte parní čistič, můžete použít i ten. Tipy pro voňavější a čistší domácnost. Čtěte více.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve