Zútulnit si balkon jde i za pár korun. Vyrobte si hezký nábytek z palet

 Exterier 
20. června 2021 08:45 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Paletový nábytek dodá balkonu šmrnc Depositphotos
Pokud žijete v bytě s balkonem, máte velké štěstí, protože po většinu roku si můžete užívat čerstvého vzduchu, aniž byste vytáhli paty z domu. A je jedno, jestli zde připravíte romantickou večeři ve dvou, začtete se do knížky, budete chytat bronz nebo si jen tak odpočinete po náročném dni. V každém případě na balkoně oceníte pohodlné posezení.

Pokud si na balkoně nemáte kde sednout, asi vás vůbec neláká na něm trávit svůj volný čas. Možná se bojíte, že nábytek by vám mohl značně narušit rodinný rozpočet. Pokud jste však alespoň trochu zruční a máte špetku fantazie, vyrobíte si parádní posezení z dřevěných palet. Kromě toho, že vypadá trendy a skvěle zútulní i jinak nehostinný balkon v paneláku, výroba takového nábytku vás přijde doslova na pár korun.

Kde sehnat palety

Palety se dají levně sehnat třeba na inzerát. Pokud ale máte ve svém okolí nějakou firmu, která používá palety ve velkém třeba k přepravě, můžete se u nich poptat. Možná vám pár palet horší kvality přenechají, a to buď zadarmo, nebo za symbolickou cenu. Jednoduché posezení vyrobíte už ze dvou palet, pokud jich ale seženete více, tím lépe. Můžete posezení doplnit také o opěradlo nebo stolek, z více palet vyrobíte i celou sedací soupravu.

Nejvíce užívaným typem pro výrobu paletového nábytku je europaleta, která má jasně dané rozměry (1200 × 800 × 144 mm). Europaleta se dále rozděluje na několik typů dle kvality, například typ AV výběrová (vůbec nebo minimálně používaná), AB (polosvětlá paleta s drobnými odřeninami) nebo C (paleta vytříděná pro konstrukční vady snižující celkovou nosnost).

Bez čeho se neobejdete

Nábytek z palet dokáže vyrobit každý šikovný kutil. Bez nářadí a dalších pomůcek to ale nepůjde. Co je třeba mít po ruce?

  • brusný papír (případně brusku)
  • impregnaci na ochranu před vnějšími vlivy
  • silnovrstvou lazuru (případně lak nebo barvu)
  • spojovací materiál
  • ruční pilku
  • kladivo
  • metr
  • kleště
  • tužku

Obrousit a nalakovat

Než se pustíte do samotné výroby nábytku, je třeba připravit palety. Ze všeho nejdříve z nich vytahejte všechny hřebíky, které ční ven. Pak povrch přebruste buď bruskou nebo brusným papírem. Na paletě by neměly zůstat žádné nerovnosti či třísky. Poté dřevo naimpregnujte a na závěr palety natřete. Někdo používá akrylovou barvu, někdo lak či lazuru, záleží čistě na vás. Nátěr nechejte pořádně zaschnout.

Popusťte uzdu své fantazii

Jakmile máte palety připravené, můžete začít stavět. Vyrobit můžete křeslo, lavici stůl i celou sedací soupravu. Praktickým tipem je přimontovat na spodní část stolu nábytková kolečka s brzdným systémem, bude s ním pak jednodušší manipulace. A jestli máte opravdu malý balkon, na který by se paletový nábytek nevešel, zkuste alespoň jednu paletu pověsit na zeď, poslouží vám jako originální držák na květináče, které nezaberou místo na podlaze balkonu. O tom, jak z palety vyrobit vertikální květináč, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve