Zdobí vaše zdi plakáty či fototapety a chcete je dostat dolů? Víme, jak to hravě zvládnout

 Tipy a inspirace 
09. dubna 2018 10:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I pevně držící plakát lze ze zdi odstranit Shutterstock
Zdi mnoha bytů zdobí nejrůznější fototapety či plakáty. Jenže občas máte potřebu interiér trochu změnit a je třeba tento typ dekorace ze stěny sundat. Poradíme, jak na to.

Tapety na zdi dokáží vydržet i desítky let, aniž by ztratily na své kráse. Problém ale bývá ten, že se může dekor po pár letech ohledět a vy pocítíte nutnost změny. O tom, jak lze pomocí tapet proměnit interiér bytu, jsme psali zde.

Jak odstranit vliesovou tapetu/fototapetu

U moderních materiálů jako například vlies je odstraňování velice snadné. Jedná se o materiál, kdy při lepení potíráte lepidlem pouze stěnu. Díky tomu lze vliesové tapety sundávat tzv. beze zbytku, tedy hezky za sucha a jedním tahem. Další výhodou je, že nepotřebujete nářadí a nemusíte kupovat speciální směsi pro odstraňování tapet.

Začněte od stropu, kde kousek tapety (jeden až dva centimetry) odchlípnete nožem či nehtem od stěny po celé šíři pruhu tapety. To znamená, že budete mít nahoře několik centimetrů odlepených.

Pak chytnete do prstů oba spodní rohy pruhu tapety a pomalu odlepujete směrem dolů až k podlaze (můžete odlepovat i ze spodu nahoru).

Výhodou těchto tapet je, že na stěně nezůstávají zbytky tapety ani vrstvy lepidla, nedochází k opadání nebo popraskání omítky.

Jak odstranit vinylovou tapetu

Omyvatelné vinylové tapety jsou zpravidla složeny ze dvou vrstev ("umělohmotná" a "papírová"). Odstraňování je už o něco složitější než u materiálu vlies.

Přilepenou tapetu strhávejte od shora. Nejdříve sundejte za sucha vrchní umělohmotnou vrstvu. Nahoře odchlípněte oba rohy a odstraňujte tahem dolů.

Spodní papírová vrstva zůstane na stěně a může sloužit jako papírový podklad pro další tapetování. Pokud není zachována celá (horní vrstva ji potrhala), sundejte ji také, a to tak, že do kýblu s teplou vodou nalijete speciální přípravek, tzv. odstraňovač tapet. Při ředění s teplou vodou se řiďte návodem na obalu přípravku. Použijte štětec nebo rozprašovač a pořádně papírovou vrstvu tapety navlhčete.

Počkejte přibližně 15 minut a potom shora pomalu odchlípněte oba rohy a pomalým tahem dolů odstraníte celý pruh papírové vrstvy. Pokud se i přesto pruh trhá, zkuste ji znova namočit. V případě, že několikero namočení nepomáhá, je třeba ji škrabkou, špachtlí nebo řezačkou nařezat na menší části a ty jednotlivě odstranit.

Stržené tapety nechte ještě pár minut ležet na zemi, vsáknou zbytky vody tekoucí po stěnách. Poté je vyhoďte.

Jak odstranit papírové tapety

Papírové tapety se odstraňují za mokra, stejně jako vinyl. Držte se tedy výše uvedeného návodu pro odstranění vinylu. Vynechejte ale postup související s odstraněním umělohmotné vrstvy a rovnou začněte tím, že do kýblu s teplou vodou nalijete speciální přípravek na odstraňování tapet.

Jak odstranit samolepící fototapetu

Samolepící fototapetu odstraníte z podlahy, linky, ledničky či dveří poměrně jednoduše. Odchlípněte rožek samolepky a pomalu odlepujte. Pro usnadnění je dobré plochu fototapety nahřát, například fénem. Po odstranění zůstanou na podkladu zbytky lepidla. S pomocí hadříku s technickým benzínem tyto zbytky snadno odstraníte.

Jak odstranit plakáty

Plakáty můžete jednoduše namočit vodou, díky čemuž je odstraníte ze stěny rychleji a pohodlněji. Použít můžete teplou vodu s mýdlem. Pokud jsou plakáty přilepeny lepidlem, které je ředitelné vodou, pak to může být velmi jednoduché řešení. Nechejte působit asi pět minut a poté zkuste plakáty odstranit s pomocí škrabky. Dávejte však pozor na stěnu, tapety musíte odstraňovat opatrně.

Pokud plakát drží velmi pevně, můžete si vzít na pomoc chemický preparát - odstraňovač plakátů. Smícháte ho s vodou, namočíte směsí plakáty na zdi a necháte chvíli působit. Nakonec zbytky opatrně ze zdi seškrábete.

Pokud ale hledáte ekologičtější řešení, můžete vyzkoušet páru. Díky ní odstraníte plakáty i z těžko dostupných míst či ty, které jsou opravdu silně přilepeny. Je to jednoduché, vezmete parní čistič, pořádně napaříte všechna místa, která potřebujete, a poté jednoduše odstraníte. Můžete použít škrabku, ale pozor na zdi, ať je nepoškodíte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve