Jak vybrat vánoční strom? Záleží na tom, co od něj očekáváte

 Tipy a inspirace 
03. prosince 2018 09:15 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
K Vánocům nazdobený strom neodmyslitelně patří Depositphotos
Každý rok řeší lidé dilema, jaký vánoční strom si domů pořídí. Někdo nedá dopustit na klasický smrček, další má podmínku, aby jehličí nepíchalo nebo aby dlouho vydržel v perfektním stavu. Každý jehličnan nabízí zkrátka něco jiného.

Druhů vánočních stromků existuje obrovské množství. Představíme vám ty, které se v Česku nejčastěji nabízejí. Každý z nich má něco do sebe.

Borovice černá

Pochází z jižní Evropy, Malé Asie a balkánského poloostrova. Je velmi dekorativní a obvykle sytě tmavozelená. Jehlice jsou 8 - 15 cm dlouhé, větve pevné, má širší a hustší korunu než borovice lesní. Pro její dekorativnost v posledních letech její obliba v mnoha domácnostech stále stoupá.

Jedle kavkazská

Pochází z Turecka a Kavkazu. Tato jedle roste značně pravidelně. Jehlice jsou dlouhé okolo 3 cm, na líci tmavozeleně lesklé, mají příjemnou ovocnou vůni. Je díky své kráse a trvanlivosti královnou mezi vánočními stromky. Spolu se smrkem pichlavým patří k nejvíce prodávaným vánočním stromkům v Evropě. Jako většina jedlí si dokáže udržet jehlice dlouhou dobu i v teplých místnostech.

Smrk pichlavý stříbrný

Strom pocházející z jihozápadu Severní Ameriky. Vyskytuje se ve více varietách od tmavozelené po stříbřitou. Jehlice jsou tuhé a ostře zašpičatělé, píchají. Dlouho vydrží v původním stavu, příliš neopadává.

Borovice lesní

Naše domácí dřevina. Koruna bývá pravidelně kuželovitá, jehlice 3 - 8 cm dlouhé. Klasický vánoční stromek, v Čechách velmi oblíbený. Vydrží v teple bez opadu déle než smrk ztepilý.

Jedle ojíněná

Pochází ze Spojených států amerických a Mexika. Jedinečná jedle se sametově hebkým, dlouhým a nepichlavým jehličím rovnoměrného vzrůstu. Jehlice mají délku až 6 cm, jsou jako ojíněné. Je jednou z nejkrásnějších jedlí.

Jedle vznešená

Pochází z Kaskádového pohoří od řeky Columbia, roste ale i jinde. Má velmi pěknou stavbu. Vyznačuje se velkými šiškami a velmi krásným vzhledem. Má kvalitní jehličí vhodné do podzimních a vánočních vazeb a dekorací. Často se používá na luxusnější adventní věnce.

Smrk ztepilý

Patří mezi naše domácí dřeviny. Původně byl rozšířen ve střední a jihovýchodní Evropě (od Alp až po Balkán). Tradiční vánoční strom. Pro nízkou cenu a prostou krásu je oblíben v mnoha domácnostech. K jeho největším nevýhodám patří brzký opad jehličí v trvale vytápěných prostorách.

Ať už si vyberete jakýkoliv vánoční strom, o tu největší krásu se postará výzdoba. Můžete si ji i sami vyrobit. Návod na krásné a originální ozdoby na vánoční stromek najdete například v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve