Špatně spíte? Vyrobte si vlastní lapač snů

 Tipy a inspirace 
02. prosince 2018 18:12 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Lapač snů je zajímavým doplňkem domácnosti Pexels
Je to vlastně indiánský amulet, ale poslední dobou se čím dál tím víc dostává i do našich domácností. Říká se, že by měl navodit příjemný spánek a klidné sny. Vyrobte si jej a posuďte, zda skutečně funguje.

Vypletený kruh nitěmi do tvaru sítě a na něm visí nejrůznější peří a korálky. Indiáni jej běžně zavěšují nad místem spaní, případně jen volně do místnosti. Tvrdí, že dokáže odehnat všechnu negativní energii a přinese pohodu a klid.

Místo, kde spíme

Ať už tomu věříme či nikoliv, lze každopádně říci, že lapač snů je pěkným doplňkem domácnosti. Nejvíce se hodí právě do ložnice či do dětského pokoje nad postel. Všude tam dokáže splnit dekorativní funkci. A možná, že i něco navíc… Umístit bychom ho v každém případě měli tak, aby na něj mohly dopadat sluneční paprsky.

Původní lapače snů se vyráběly z vrbového proutí a zvířecích šlach. Kruh je základním symbolem lapače, protože symbolizuje slunce – cestu přes oblohu. A zároveň cestu životem. Podle staré indiánské legendy se má v síti lapače zachytit ošklivé sny, které jsou ráno zničeny denním světlem. Zavěšená peříčka sny filtrují.

Symbol barev

Lapač snů však také harmonizuje náš domov. Působí jako relaxační i meditační prostředek. Funkci lapače symbolizují také jednotlivé barvy. Bílá napomáhá přemýšlení, očišťuje a posiluje. Černá nám pomůže neuzavírat se do sebe. Červená nás oživí a dodá chuť do života. Fialová vyvolává příjemný a klidný spánek.

Hnědá je barvou zdravého rozumu a posiluje naši trpělivost. Modrá nám pomůže lépe se poprat s denními starostmi a povinnostmi. Oranžová dodá optimismus. Růžová uvolní napětí mysli i svalů. Zelená povzbuzuje lásku a harmonizuje nervovou soustavu. A žlutá rozveseluje, dodává optimismus a pomáhá zlepšit naši komunikativnost. Do domácího lapače snů tedy použijte barvy podle toho, kterou oblast svého života potřebujete více posílit.

Vyrobte si vlastní lapač

Popusťte uzdu své fantazii a dejte se do vlastního tvoření. Budete překvapeni, jakou hezkou dekoraci do svého bytu si vyrobíte. A třeba zjistíte, že opravdu funguje.

Kruh, který bude základem lapače, můžete vyrobit doma jednoduše z větviček. Případně si kupte jakýkoliv kruh v obchodě. Může být i plastový, ale obyčejný dřevěný proutek bude přesto vypadat nejlépe. Kruh by měl mít v průměru 8–10 centimetrů.

Dále budete potřebovat pírka. Nejvhodnější jsou ta, která najdete na zemi od ptáků. Zcela ideální jsou pak pírka ze sovy. Ta je totiž indiány uznávána jako strážce snů. Právě peříčka mají na funkci lapače největší vliv.

Potřebovat budete i tenkou koženou šňůrku. S ní omotejte kroužek. A nakonec si připravte provázek na výplet lapače. Zde si vyberte barvu, s jakou budete nejvíce souznít. Až budete mít lapač vypletený, zavěste jej nad postel nebo volně do místnosti. Případně jej zabalte a darujte jako vlastnoručně vyrobený dárek pod stromeček.

Témata: lapač snů, dárek, barvy
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008