Pokud chcete smažit ekonomičtěji a ekologičtěji, pořiďte si domů fritovací hrnec

 Technika 
02. prosince 2018 09:04 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Jídlo smažené ve fritéze nenasákne tolik oleje Depositphotos
Pokud máte rádi smažená jídla, ale nechcete si kazit zdraví přemírou oleje, pouvažujte o pořízení fritovacího hrnce. Váš pokrm bude perfektně rovnoměrně osmažený a nenasákne tolik oleje, jako při smažení na pánvi. Navíc moderní friťáky toho zvládnou více než jen přípravu smažených jídel.

Pokud si na smaženém jídle pochutnáváte jen jednou za čas, pořízení friťáku se vám zřejmě nevyplatí. Jestliže si ale křupavé řízečky, sýr nebo hranolky dopřáváte častěji, fritéza by ve vaší domácnosti chybět neměla. Navíc v některých fritovacích hrncích můžete připravit třeba i omáčku.

Typy fritéz

Než si půjdete nějaký fritovací hrnec pořídit, rozmyslete se, jaký typ chcete.

Friťák se skrytým topným tělesem

Topné těleso je skryté, uvnitř hrnce je hladká nádoba, do které se vkládá koš. Nádobu nelze vložit do myčky, takže se smiřte s tím, že ji budete muset umývat ve dřezu. Jde o nejpoužívanější typ. Nevýhodou je hlavně manipulace při mytí, kde není možné fritovací hrnec úplně rozebrat. Možné je umýt víko či košík.

Topné těleso ponořené v oleji

Topné těleso je uvnitř nádoby a lze snadno odejmout, díky čemuž můžete nádobu bez obav vložit do myčky. Tento typ má několik výhod – díky tzv. chladné zóně, která je pod topným tělesem, se nepřepalují drobky a malé části potravin, které propadly košem. Nevzniká tím nepříjemný zápach z přepálení a olej můžete používat déle.

Rotační fritéza

Fritéza s nakloněným dnem a rotujícím košem dokáže šetřit olej. Díky vnitřní konstrukci stačí menší množství oleje. Pokud však vložíte do oleje větší množství např. zmražených hranolek, olej se ochladí.

Horkovzdušná fritéza

Tyto druhy fritézy jsou kombinovány s ventilátorem a je potřeba jen minimum oleje (asi jedna lžíce). Přístroj lze zařadit mezi všestrannější kuchyňské spotřebiče. Splňuje požadavky hrnce a fritézy v jednom. Obsahuje integrovaná topná tělesa a ventilátor, který teplo rovnoměrně rozhání.

Velikost friťáku

Dopředu si taky zvažte, jaký objem nádoby se vám hodí. Pokud žijete sami, v pohodě vám postačí fritéza s objemem půl litru. Početnější rodiny se ale s tak malou nádobou rozhodně nespokojí. Vícečetné rodiny by si měly pořídit friťák o objemu alespoň pět litrů.

Podle trochu jiného klíče se pak vybírají nízkotučné fritézy. V jejich případě se řiďte hlavně podle objemu připravované suroviny. Například samostatně žijícímu člověku se vyplatí fritéza na 1 kg hranolek. Početnější domácnost pak zvolí fritézu větší. Pokud se zajímáte o neotřelé kuchyňské spotřebiče, inspiraci můžete najít v našem článku zde.

Jak neutralizovat rybí pach

Ryby, ale i jiné potraviny mohou předat fritovací náplni nepříjemný pach, neutralizovat ho můžete následujícím způsobem:

Ohřejte fritovací náplň na teplotu 160 °C, vložte do náplně několik výhonků petržele nebo dva plátky chleba a vyčkejte, až se přestanou tvořit „bubliny“.

Petržel  nebo chléb pak vhodným nástrojem vyjměte. Fritovací náplň bude mít nyní neutrální chuť.

Jak filtrovat nebo vyměnit olej?

Olej není potřeba měnit po každém použití. Pokud fritujete převážně brambory a olej filtrujete, je možné jej použít osmkrát až desetkrát. Nepoužívejte však stejný olej déle než 6 měsíců.

Při filtraci nebo výměně přelévejte pouze vychladlý olej a použijte filtrovací papír.

Tip: Chcete-li smažit zdravě, použijte olivový olej s označením „classic“. Je sice dražší, ale začíná se přepalovat při mnohem vyšší teplotě a nevsakuje se do pokrmu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve