Využijte kokosový olej v domácnosti. Budete zírat, co všechno dokáže

 Tipy a inspirace 
08. dubna 2018 13:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kokosový olej má všestranné využití i při úklidu Shutterstock
O úžasných účincích kokosového oleje na naše zdraví či pleť není pochyby. Nicméně tušili jste, že tento zázrak můžete využít i v domácnosti, od nábytku až po leštění bot? Pokud ne, čtěte dál.

Je zdravý, nepřepaluje se, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu i břišní pneumatiku a dá se mazat klidně i na obličej a tělo, dají se s ním bělit zuby. Prostě kokosový olej je skvělý. Aby toho nebylo ale málo, dokáže malé zázraky i v domácnosti.

Zářivý nábytek

Kokosový olej skvěle poslouží jako ekologická leštěnka na nábytek. Můžete ho aplikovat prakticky na jakékoliv povrchy, dřevo, žulu, kov.  Všechny skvěle vyčistí a navíc dokáže i zakrýt různé škrábance a oděrky. Nábytek bude čistý a zachová si zářivý vzhled. A také se na něm nebude tolik usazovat prach.

Svítí a voní

Že si s ním můžete i svítit? Skutečně. Můžete si z něj vyrobit ekologické svíčky. Do prázdné skleničky dejte knot, zalijte kokosovým olejem a jakmile ztuhne, můžete svíčku zapálit a užívat si příjemné vůně. Kokosový olej navíc při spalování neuvolňuje do ovzduší nepříznivé látky.

Nerezavějící kovy

Prakticky každý předmět, který není nijak ošetřený, podléhá korozi. Pokud se vám nechce kupovat drahé přípravky na ošetření kovových předmětů, zkuste kokosový olej. Budete velice překvapeni, co dovede. Aplikujte tenkou vrstvu oleje na kovové předměty a nechte jej působit zhruba dvě hodiny. Pak olej setřete nebo umyjte.

Odstraňovač žvýkaček

Přilepená žvýkačka na pohovce, koberci, oblečení nebo nábytku bývá ke vzteku. Doslova infarktové stavy pak zřejmě zažíváte ve chvíli, kdy se ji snažíte odstranit. A ne všechny chemické přípravky lze použít na choulostivé látky. Takže, než propadnete totální panice, zkuste opět kokosový olej. Ten naneste na postižené místo, kde způsobí rozpuštění žvýkačky. Tu pak snadno odstraníte beze zbytku, aniž by došlo k poškození látky nebo vzniku fleku.

Boty jako nové

Kokosový olej je také skvělý místo krému na boty. Pokud máte koženou obuv a záleží vám na tom, aby vám dlouho zůstaly doslova jako nové a bez prasklin, přetřete je kokosovým olejem. Díky němu dostanou boty lesk a zamaskuje skvrny, takže budou vypadat znovu jako nové. Pokud máte v botníku i pár tenisek s bílou podrážkou, máme pro vás tip, jak ji vyčistit tak, aby zářila novotou. Více jsme na toto téma psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47