Účinné způsoby, jak kompletně vymýtit šatní moly ze skříně

 Tipy a inspirace 
06. července 2021 07:38 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Šatní moli si pochutnávají zejména na vlně a bavlně  Depopsitphotos
Šatních molů si nějakou chvíli nemusíte vůbec všimnout. Většinou zjistíte, že přebývají ve vaší skříni až tehdy, když na svém oblečení najdete několik děr, které tam předtím nebyly. V takovém případě musíte hned zasáhnout, jinak budete mít na svém oblečení ještě větší škody.

Šatní moli si rádi pochutnají zejména na bavlně, vlně nebo hedvábí. Syntetickým látkám se spíše vyhýbají. Oblečení poškozují larvy, nikoliv dospělí jedinci. Daří se jim v tmavých prostorách, kde se často schovávají v záhybech oděvů. Mohou si také pochutnat na povlečení, kobercích nebo přikrývkách. Zamezte jim v ničení látek dříve, než bude pozdě.

Pusťte se do úklidu skříní

Pokud jste objevili ve svém šatníku moly, počítejte s tím, že důkladnému úklidu se nevyhnete. Moli si nejvíce libují v neuspořádaném a páchnoucím prostředí. Vykliďte celou skříň, nemělo by v ní zůstat nic.

Nejprve v šatníku vysajte každý kout. Poté smíchejte ocet s vodou v poměru jedna ku jedné a pomocí octové vody vytřete veškeré povrchy ve skříních. A nezapomeňte i důkladně vysát koberce, kam se mohli šatní moli také dostat. Skříň nechte alespoň jeden den otevřenou a nic v ní zatím neskladujte.

Zmrazte oblečení

Veškerý oděv ze skříně, kde jste našli moly, vhoďte nejprve do pračky. Nechte oblečení uschnout a následně ho umístěte do vzduchotěsných nepromokavých pytlů, ze kterých vytlačte veškerý vzduch. Pytle s oděvy umístěte do mrazáku minimálně na dva dny. V nízkých teplotách moli nemají šanci přežít.

Umístěte do skříně aromatické bylinky

Šatní moly odpuzuje vůně některých aromatických bylinek. Vložte sušené nebo drcené rostliny do menších pytlíčků a umístěte do skříně mezi oblečení. Spolehlivě je odpudí levandule, tymián, bobkový list, hřebíček nebo rozmarýn. Dále můžete zředit éterické oleje a nastříkat s nimi skříně i oblečení. Kombinací bylinek a éterických olejů dosáhnete největšího efektu. Esenciálními oleji můžete pro jistotu potřísnit i koberce.

Pořiďte si ramínka z cedrového dřeva

Vyhoďte plastová ramínka, které šatní moly přitahují. Pověste ve skříni oblečení na ramínka z cedrového dřeva. Pořizovací cena je sice trochu vyšší, ale investice se vyplatí, protože šatní moli nemají toto dřevo příliš v lásce. Dále můžete provonět některé místnosti éterickým olejem právě s vůní cedrového dřeva. Přečtěte si také, jak ze staršího nábytku vyhnat nepříjemnou zatuchlinu.

Zdroj info: www.goodhousekeeping.comwww.vogue.co.uk.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve