Tyto domácí přírodní čističe si vyrobíte snadno sami a vyčistíte jimi naprosto vše

 Tipy a inspirace 
22. srpna 2021 10:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Doma vyrobené čističe skoro nic nestojí a jsou zcela přírodní Depositphotos
Domácí a především přírodní čističe jsou stále oblíbenější. K jejich výrobě potřebujeme pouze to, co v našich domácnostech běžně máme a navíc opravdu skvěle čistí.

Přestaňte nakupovat chemické čističe a vyrobte si doma vlastní a přírodní. Jejich výrobní cena je naprosto minimální a navíc skvěle vyčistí vše, co potřebujete. Tady je osm nejzákladnějších domácích čisticích prostředků.

Čisticí prostředek s vůní

Smíchejte jeden díl bílého octa, jeden díl vody, citronovou kůru a snítky rozmarýnu. Směs nalijte do rozprašovače, protřepejte a nechte týden louhovat. Tímto domácím čističem vyčistíte například skvrny od tvrdé vody, špínu a zápach v odpadkových koších, šmouhy na stěnách a řadu dalších věcí. Citronová kůra v tomto receptu nejen pomáhá jako čistidlo, ale také dodává svěží vůni. Čistič ale nepoužívejte na žulové povrchy.

Čistič do kuchyně

Tento recept je velmi známý. Prostě smíchejte jen 4 lžíce jedlé sody a 1 litr teplé vody. Získáte tak prostředek k čištění kuchyňských linek, spotřebičů a vnitřku chladničky. Rovněž je skvělý na nerezové dřezy.

Čistič na sklo a okna

Na tento typ čističe použijete 2 šálky vody, 1/2 šálku bílého nebo jablečného octa, 1/4 šálku alkoholu 70% koncentrace a 1 až 2 kapky pomerančového esenciálního oleje pro krásnou vůni. Samozřejmě jej používejte v rozprašovači a mějte na paměti, že tato směs rychle schne, takže je třeba povrch po nastříkání roztoku co nejdříve vyleštit.

Čistič mosazi

Pokud máte doma mosazné předměty, pak použijte bílý ocet nebo citronovou šťávu a běžnou sůl. Samotné čištění provádějte tak, že houbičku navlhčíte octem či citronovou šťávou a následně ji posypete solí. Houbičkou pak lehce masírujte povrch, který chcete vyčistit. Následně jej opláchněte vodou a poté ihned osušte čistým měkkým hadříkem.

Přírodní peeling

Ten se hodí především na čištění rezavých skvrn na umyvadlech a další sanitě, porcelánu nebo smaltu. Potřebovat budete 1/2 citronu a 1/2 šálku prášku boraxu, který seženete ve vybraných obchodech nebo na internetu. Namočte citron do boraxu, vydrhněte povrch a poté opláchněte.

Čistič na mastnotu

Potřebovat budete 1/2 šálku pěnivého amoniaku a cca 3,5 litru vody. Čpavek obsahuje detergent, který pomáhá odstranit tuhé nečistoty. Touto směsí vyčistíte rošty, digestoř i gril namočením houby do roztoku a otřením povrchu. Následně opláchněte vodou.

Odstraňovač skvrn na oblečení

Opět budete potřebovat větší množství vody, tedy cca 3,5 litru. Dále 1 šálek práškového mycího prostředku do myčky a 1 šálek běžného tekutého chlorového bělidla. Do této směsi stačí znečištěné místo na oblečení namočit na 15–20 minut. Pokud skvrna zcela nezmizí, po namočení oděv vyperte klasickým způsobem.

Čistič přírodního mramoru

Na mramorové povrchy se hodí směs ze 2 kapek jemného prostředku na mytí nádobí
a 2 šálků teplé vody. Nastříkejte ji na mramor a následně povrch důkladně omyjte vodou. Ideálně pak ještě mramorový povrch vysušte měkkým hadříkem. Dále čtěte: Vylitá káva na koberci, čalounění či oblečení. Skvrny vyčistíte pomocí přípravků, které máte doma.

Zdroj: Good House Keeping.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008